ABD’nin ekim alanlarını daraltacağını açıklamasının ardından dünya piyasalarındaki fiyatı hızla yükselen pamuk, küresel ısınma nedeniyle düşük verimine rağmen yüksek fiyatı ile üreticisini sevindirecek.
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin iklim yapısının pamuk üretimine elverişli olduğunu, ancak son yıllarda, pamuğa gereken önemin verilmediğini söyledi. Türkiye’nin yıllık pamuk ihtiyacının 1 milyon 400 bin ton civarında olduğunu, üretimin ise 800 bin tonda kaldığını anlatan Barut, ‘’beyaz altın’’ diyarı olarak bilinen Adana’da ise, 1970’lerde 350 bin hektar olan ekim alanlarının bugün 40 bine kadar düştüğünü kaydetti.
Ülke genelinde, yaşanan küresel ısınmanın etkisine bağlı olarak verimde yüzde 10-15 civarında kayıp yaşanabileceğini belirten Barut, verim kaybına rağmen, ABD’nin önümüzdeki yıl üretim alanlarını daraltacağı yönündeki açıklamalarının ise pamuğun dünya borsalarında fiyatını hızlı şekilde yükselttiğini söyledi.
Dünya borsalarında bir kilogram lifli pamuğun B endeksi fiyatının 142 sent civarında olduğunu ifade eden Barut, şöyle konuştu:
‘’Pamuk, ekonomik özelliği nedeniyle borsa hareketlerine entegre olmuş bir ürün. ABD’nin, etanolden dolayı mısır ekimine yöneleceğini deklare etmesi ve önümüzdeki yıl ekim alanlarını yüzde 30 civarında daraltacağını açıklaması, pamuğun yıl içindeki fiyatının daha da yükselteceğini gösteriyor.
|