Performansa dayalı bütçeleme ile birlikte, ‘’Kamuda hesap verme ve hesap sorma’’ uygulaması da hayata geçiriliyor.
Edinilen bilgiye göre, performansa dayalı bütçeleme sistemi, Maliye Bakanlığının 2008 bütçesi ile birlikte, Bakanlıklarda da uygulamaya konuluyor.
Bu yıl Türkiye İstatistik Kurumu, Karayolları Genel Müdürlüğü, Türk Patent Enstitüsü gibi kuruluşlarda ‘pilot uygulama’ niteliğinde başlanan performansa dayalı bütçelemeye 2009 başında dahil olacak Maliye Bakanlığı, diğer Bakanlıklara da öncü olma amacıyla, uygulama tarihini bir yıl önceye çekti.
Böylece Maliye Bakanlığı, önümüzdeki yıldan itibaren performansa dayalı bütçelemeye tabi olacak. Maliye Bakanlığının performansa dayalı bütçeleme çalışmaları hakkında bilgi veren Strateji Geliştirme Başkanı Ahmet Kesik, yeni sistem için 1 yıl süren bir çalışma yürüttüklerini bildirdi.
Bütün birimlerin katılımı sağlanan bu çalışmada, en detaydan, bütüne doğru gittiklerini kaydeden Kesik, yeni sistem için öncelikle 9. Kalkınma Planı ile hükümet önceliklerine bağlı kalınarak Stratejik Plan hazırlandığını vurguladı.
Bu çalışmanın ardından Bakanlıktaki bütün birimlerin görüşü doğrultusunda performans hedeflerinin ortaya konulduğunu kaydeden Kesik, şunları söyledi:
‘’Bu konudaki çalışmalara Bakanlıktan 2 bin kişi katıldı. Bu süreçte Sabancı Holding Bimsa Genel Müdürlüğü, TÜSİDE ve TNS ile de çalıştık. Muş’ta Paydaş analizi yaptık. Bu ilimizde Maliye Bakanlığı ile ilintili bütün kurumlar ve özel şahıslarla konuşuldu. Onların beklentileri alındı.
Aynı şekilde Bakanlık içinde memnuniyet anketi yaptık. Bu anket ile Bakanlık çalışanlarının stratejiye, değişime, örnek uygulamalara nasıl baktığını ölçmeyi amaçladık. Gördük ki, çalışanlarımız değişime çok sıcak bakıyor ve performansa dayalı uygulamalar için gerekli motivasyona da sahip.’’
HEDEF NEYDİ, SONUÇ NE OLDU?
Ön çalışmaların ardından Maliye Bakanlığının performans hedeflerini tek tek belirlediklerini ve 89 ana hedefe ulaştıklarını kaydeden Kesik, 2008 bütçesi ödeneklerini de, bu hedeflere uygun dağıttıklarını anlattı.
Performansa dayalı bütçelemeyi ‘’Önceden belirlenen strateji, amaç ve hedeflere bizi götürecek faaliyet ve projelerin belirlenmesi, bunlara da gereken kaynağın tahsis edilmesi’’ olarak niteleyen Kesik, 2008 sonunda da bu hedeflere ne kadar ulaşıldığını ortaya koyacaklarını ifade etti. Bu şekilde her birimin gösterdiği performansa göre bir not alacağını belirten Kesik, ‘’Burada amaç ve hedef kadar sonuç da çok önemli. Tahsis ettiğimiz kaynaklarla amacımıza ve hedefimize ulaştık mı? Ne kadar ulaştık? Ulaşamamışsak neden ulaşamadık? Bunların hepsi görülecek. Uygulama sonunda müşteri memnuniyet anketleri de yapacağız. Anketlerle vatandaşın, verdiğimiz hizmetlerle ilgili memnuniyetini ölçeceğiz. Bu şekilde kamu kaynakları çok daha etkin ve verimli kullanılacak. Tasarrufa da azami riayet edilecek’’ dedi.
Kesik, Maliye Bakanlığı’nın bu çalışma ile diğer Bakanlıklara ve bütçeli kuruluşlara örnek ve öncü olacağını da sözlerine ekledi.
HESAP VERİLECEK
Bu arada yetkililer, 2010 yılına kadar bütün kamu kuruluşlarının performansa dayalı bütçeleme sistemine dahil olacağını söylediler. Sistem ile her birimin, hizmetlerinin ne zaman ve ne kadar tutarla yapılacağının ortaya konulacağını belirten yetkililer, yıl bittiğinde de yerine getirilemeyen hizmetlerin hesabının sorulacağını, hizmeti yürüten birimlerin de üstlerine bunun hesabını vereceğini kaydettiler.
|