Başta İzmir olmak üzere Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye gibi sıcak havanın yılın büyük bölümünde hüküm sürdüğü şehirlerde yeşil alanlarda sıcağa ve susuzluğa dayanıklı ağaç ve diğer bitki türleri tercih ediliyor.
Yerel yönetimlerin, su israfını en aza indirebilmek için yaptığı çalışmalar devam ederken, en gözde yöntem otomatik sulama ve damla sulama olduğu ortaya çıktı.
Adana’da merkez Seyhan ve Yüreğir ilçesinde, belediyelerin sorumluluk alanında yaklaşık 4 milyon metrekare yeşil alan bulunuyor. Yeşil alanlarda sıcağa ve susuzluğa dayanıklı ağaç ve diğer bitki türlerinin tercih edildiği şehirde, buraların sulanmasında genellikle DSİ’ye ait kanallarla yer altı kaynaklarından yararlanılıyor.
“Su değerlidir, akıp gitmesin” kampanyasıyla kuraklık tehdidine karşı erken tedbir alan İzmir Büyükşehir Belediyesi de, park ve bahçelerdeki yeşil alan düzenlemelerine yönelik politikasını değiştirdi. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, bundan sonraki çalışmalarında geniş çim alanlar yerine daha az su tüketen yer örtücü ve çalı grubu bitki dikilmesine ilişkin çalışma başlattı.
Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, 700 bin metrekare yeşil alanı olan ilin susuz kalma ihtimaline karşı 10 yıl önceden kuraklığa dayanıklı bitkiler diktiklerini ifade etti. Kırklareli Park ve Bahçeler Müdürü Selçuk Tanta, 80 bin metrekare yeşil alanları bulunduğunu belirterek, su sıkıntısı sebebiyle parklara çim ekmemeye özen gösterdiklerini söyledi.
Şırnak Park ve Bahçeler Müdürü Cemil Üstün, ilde yeşil alan miktarının çok az olduğunu, kişi başına 1.50 metrekare düştüğünü, su yetersizliği sebebiyle yeşil alan çalışması yapamadıklarını söyledi. Mardin Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Abdulkadir Akdağ da, şehrin yıllardır susuzluk problemi yaşaması sebebiyle çim alanı miktarının çok fazla olmadığını, yeteri kadar bulunmayan yeşil alanları da tankerlerle suladıklarını açıkladı.
|