Uzmanlar, 100 gram dondurmada bulunan 135 mg kalsiyum, 115 mg fosforun önemli besin kaynağı olduğunu söylüyor.
İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Orhan Kaşlıoğlu, hijyenik şartlarda üretilen dondurmanın, aşırıya gidilmemesi halinde son derece yararlı bir gıda maddesi olduğunu ifade etti.
Dondurmanın muhtevasının kalsiyum ve fosfor açısından zengin olduğunu kaydeden Dr. Kaşlıoğlu, kemikler için vazgeçilmez olan bu minerallerin en iyi kaynağının süt ve süt ürünleri olduğunu belirtti.
100 gram sütteki kalsiyum ve fosfor miktarının, yapılışındaki yoğunlaşmadan dolayı dondurmada daha fazla bulunduğunu ifade eden Dr. Orhan Kaşlıoğlu şu bilgileri verdi: “100 gram dondurmada 135 mg kalsiyum bulunmaktayken sütte bu miktar 115 mg’dır. Yine 100 gram dondurmada 115 mg fosfor bulunmaktayken sütte bu miktar 92 mg’dır. Dünya Sağlık Örgütü 1-10 yaş için 800 mg, 11-24 yaş için 1200 mg, sonrasında 800 mg/gün kalsiyum alınmasını önermektedir. Yani ergen dönem ile menopoz döneminde daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple bu yaş aralığındakiler daha çok dondurma tüketmelidir. Dondurma ayrıca, B grubu vitaminleri ile A vitamini bakımından da zengin bir kaynaktır.” Dr. Orhan Kaşlıoğlu, dondurma tüketirken sınırların aşılmaması gerektiğinin önemine işaret etti. 100 gram dondurmanın vücuda 190-200 kalori sağlayacağının unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Dr. Kaşlıoğlu, “Günde 100 gramdan daha fazla dondurma tüketilmesi şişmanlığa sebep olabilir. Özellikle anne ve babaların çocukların dondurma tüketimini kontrol altında tutması, sağlıkları açısında yararlı olur” diye konuştu.
|