Maliye Bakanlığı, memur konfederasyonlarının maaş zammı konusundaki taleplerinin ne kadarlık kaynak gerektirdiğini hesapladı. Toplu görüşmelerin ilk turunda mali ve sosyal haklarla ilgili talepleri değerlendirmek üzere kurulan komisyon çalışmalarını tamamladı.
Komisyonun ikinci ve son toplantısına Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Türkiye İstatistik Kurumu,
Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen yetkilileri bir araya geldi. İlk toplantıda, konfederasyonların maaş zammı konusundaki taleplerini alan Maliye Bakanlığı, bu konudaki hesaplamalarını konfederasyonlarla paylaştı. Bakanlığın çalışmasında, Türkiye Kamu-Sen’in talepleri için yaklaşık 7 milyar, Memur-Sen’in talepleri için yaklaşık 10 milyar YTL kaynağa ihtiyaç olduğu belirtildi.
Konfederasyon yetkilileri, komisyon çalışmasının toplu görüşme masasının işini önemli ölçüde kolaylaştıracağını bildirdiler. Maaş zammının çalışanlara nasıl yansıtılması gerektiği konusunda benzer prensiplerin paylaşıldığını dile getiren yetkililer, ancak ortaya henüz ortak bir formül konulamadığını bildirdiler. Türkiye Kamu-Sen yetkilileri, tüm kamu görevlilerine gelecek yıl 2 dilim halinde yaklaşık yüzde 15, yıllık ortalama yüzde 10 zam talep ediyor. Konfederasyon, bu talebin 2009’da en düşük dereceli memur maaşının bugünkü yoksulluk sınırı olarak hesaplanan bin 130 YTL’ye çekilmesine ve üstüne enflasyon ve refah payı eklenmesine bağlı olduğunu belirtiyor. Memur-Sen yetkilileri ise memur maaşlarına 250 YTL seyyanen zam yapılmasını ve enflasyon farkı verilmesini istiyor.
|