|
|
|
Sabancı: İşsizliğe çare bulunmalı |
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, bundan sonraki 5 yılın ekonomik uygulamaların temeline, omurgasına, ‘istihdam ve verimlilik’ konusunun konulması gerektiğini kaydetti. Güler Sabancı, Türkiye’nin siyaseten müspet bir istikrar ve gidişat içinde olduğunu, seçim sonuçlarının Türkiye’ye 5 yıl daha kazandırdığını ve bunun ülke için iyi bir fırsat oluşturduğunu söyledi.
Önümüzdeki 5 yılın aynı başarıyla götürülmesi halinde ülkede kişi başına milli gelirin 10 bin doları aşacağına ve bunun 5 yıllık sürenin sonuna gelmeden gerçekleşebileceğine inandığını dile getiren Sabancı, sorular üzerine, Türkiye’de parlamenter sistemin başarıyla çalıştığını, son seçimlerle aslında Türk halkının Avrupa sürecine bir vize verdiğini ifade etti.
Avrupa sürecine verilen bu vizeyle yeni kurulacak hükümetin bu süreci öncelikli olarak yeniden heyecanlandırması, yeniden başlatması gerektiğini belirten Sabancı, şöyle devam etti: ‘’Avrupa sürecini dahi bekleyemeyecek öncelikli işlerimiz var. Benim yeni hükümetten beklentim; makro ekonomik istikrar ve denge sağlandı. Şimdi mikro üstünde çalışma zamanı. İvedilikle mikro konularda, öncelikle sosyal güvenlik reformu, eğitim reformu ve kayıt dışını kayıt içine almak için gerekli olan vergilerle ilgili düzenlemelerin eş zamanlı ve ivedilikle yapılması lazım. Bundan sonraki 5 yılın ekonomik uygulamaların temeline, omurgasına istihdam ve verimlilik konusunu koymamız lazım.’’
Yeni dönemde AB ve reformlar sürecinin öncelikle ele alınması gerektiğine dikkat çeken Sabancı, ‘’Hepimize görevler düşüyor. Tek parti hükümeti tek seslilik anlamına gelmez. Her kesime, sivil toplum örgütlerine görevler düşüyor. Hepimiz gerekli görüşleri, uyarılarımızı yapmalıyız’’ görüşünü aktardı.
‘YÜKSEK REEL FAİZ İNDİRİLMELİ’’
Yüksek olan reel faizlerin de indirilmesi gerektiğinin altını çizen Sabancı, makro ekonomik dengelerden vazgeçilemeyeceğini, mali disiplinin ve enflasyonla mücadelenin devam ettirilmesi gerektiğini, mikro düzeyde yapılması, düzeltilmesi gereken işlerin olduğunu kaydetti.
5 ana iş grubunda gidiyor olacaklarını ve bu iş kollarında büyüyeceklerini belirten Sabancı, 2015’e kadar 5 bin megavatlık iki fazdan oluşan 6 milyar dolar civarında enerji projelerinin söz konusu olduğunu aktardı.
|
/ İSTANBUL
23.08.2007
|
|
|
Memur için 17 milyar YTL gerekiyor |
Maliye Bakanlığı, memur konfederasyonlarının maaş zammı konusundaki taleplerinin ne kadarlık kaynak gerektirdiğini hesapladı. Toplu görüşmelerin ilk turunda mali ve sosyal haklarla ilgili talepleri değerlendirmek üzere kurulan komisyon çalışmalarını tamamladı.
Komisyonun ikinci ve son toplantısına Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Türkiye İstatistik Kurumu,
Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen yetkilileri bir araya geldi. İlk toplantıda, konfederasyonların maaş zammı konusundaki taleplerini alan Maliye Bakanlığı, bu konudaki hesaplamalarını konfederasyonlarla paylaştı. Bakanlığın çalışmasında, Türkiye Kamu-Sen’in talepleri için yaklaşık 7 milyar, Memur-Sen’in talepleri için yaklaşık 10 milyar YTL kaynağa ihtiyaç olduğu belirtildi.
Konfederasyon yetkilileri, komisyon çalışmasının toplu görüşme masasının işini önemli ölçüde kolaylaştıracağını bildirdiler. Maaş zammının çalışanlara nasıl yansıtılması gerektiği konusunda benzer prensiplerin paylaşıldığını dile getiren yetkililer, ancak ortaya henüz ortak bir formül konulamadığını bildirdiler. Türkiye Kamu-Sen yetkilileri, tüm kamu görevlilerine gelecek yıl 2 dilim halinde yaklaşık yüzde 15, yıllık ortalama yüzde 10 zam talep ediyor. Konfederasyon, bu talebin 2009’da en düşük dereceli memur maaşının bugünkü yoksulluk sınırı olarak hesaplanan bin 130 YTL’ye çekilmesine ve üstüne enflasyon ve refah payı eklenmesine bağlı olduğunu belirtiyor. Memur-Sen yetkilileri ise memur maaşlarına 250 YTL seyyanen zam yapılmasını ve enflasyon farkı verilmesini istiyor.
|
/ ANKARA
23.08.2007
|
|
|
Tekstilde grev ihracatı baltalar |
İhracat ve istihdamın lokomotif sektörlerinden tekstilde, grev için geri sayım başladı. Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası (TÜTSİS) ile işçi sendikalarının, 21. Dönem Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlayamaması üzerine binlerce işçiyi ilgilendiren grev sürecine girildi.
54 iş yerinde 20 bin üyesi adına yürüttüğü Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde ücret ve diğer mali konularda anlaşmaya varamayan Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayicileri Sendikası (TEKSİF), 20 iş yerinde grev kararı almıştı. Bu iş yerlerinden Söktaş, Narin Tekstil, Yünsa, Levis, Saray Halı, Kasar ve Dual, Pisa Tekstil, Altınyıldız, Bahariye, Kordsa ve Vakko’da 10 Eylülde greve çıkacak.
Öz İplik-İş Sendikası da, 5 bin kişiyi kapsayan POLİTEKS Tekstil AŞ, Bischoof Roja AŞ, Birlik Mensucat AŞ, YATAŞ Yatak ve Yorgan AŞ, SÜNTAŞ Sünger ve Yatak AŞ iş yerlerinde grev ilan etti. Tekstil İşçileri Sendikası (TEKSTİL), aralarında BOSSA AŞ’ye bağlı iş yerlerinin bulunduğu 7 iş yerinde yaklaşık 5 bin işçi adına grev kararı aldı.
Türk tekstilinin dev firmalarının bulunduğu grev sürecinin, sektörel ihracatı baltalayacağı vurgulanırken, işveren ve işçi tarafının sağduyuyla hareket ederek uzlaşması isteniyor.
|
/ GAZİANTEP
23.08.2007
|
|
|
Enflasyon rakamları inandırıcı değil |
Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan araştırmada, kira, ekmek ve toplu taşıma fiyatları üzerinden hesaplanan Temel Harcama Endeksi’nin, yıllık yüzde 17,18 oranında artış gösterdiği belirtildi.
Sendikanın Araştırma Dairesi’nce yapılan araştırmada, 7 aylık TÜFE’nin, Türkiye ortalaması için yüzde 3,11 olarak açıklandığına işaret edilen araştırmada, en az gelire sahip yüzde 20’lik kesim için bu oranın ortalama yüzde 3,43 düzeyinde gerçekleştiği belirtildi.
Geçen yılın Temmuz ayından bu yana enflasyonun en yoksul yüzde 20’lik kesim için yüzde 8,24, ortalamalar üzerinden yüzde 10,83 düzeyinde gerçekleştiği belirlenen araştırmada, aynı dönemde enflasyonun en zengin yüzde 20’lik kesim için yüzde 6,7 olduğu kaydedildi.
Kira, ekmek ve toplu taşıma fiyatları üzerinden, harcama kalıbı ağırlıkları da dikkate alınarak hazırlanan Temel Harcama Endeksi’nin, yıllık yüzde 17,18 oranında artış gösterdiğine işaret edilen araştırmada, şu tespitlere yer verildi: ‘’Kiralardaki yıllık artış yüzde 20,30 olurken, ekmek fiyatları yüzde 18,30 oranında artış gösterdi. Toplu ulaşımda ise ortalama artış yüzde 9,6 olarak gerçekleşti. TÜFE Genel Endeksi’nde yüzde 0,73 oranındaki düşüşe karşın Temel Harcama Endeksi, ekmekteki yüzde 0,64, kiradaki yüzde 1,4’lük artışla yüzde 0,87 oranında arttı.”
|
/ ANKARA
23.08.2007
|
|
|
Enflasyon beklentisi yüzde 7,16’ya çıktı |
Merkez Bankası tarafından düzenlenen beklenti anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 7,16’ya çıktı.
Merkez Bankası tarafından her ay iki kez düzenlenen Beklenti Anketinin Ağustos ayının ikinci dönem sonuçları açıklandı. İki ay sonrasına ait tüketici fiyatları endeksinde (TÜFE), bu ayın ilk anketinde yüzde 0,89 olan beklenti son ankette yüzde 0,94’e, yıl sonu TÜFE’de yüzde 7,15’den 7,16’ya, 12 aylık döneme ilişkin yüzde 6,31 olan TÜFE beklentisi de Ağustos ayının ikinci anketinde yüzde 6,37’ye yükseldi.
Gelecek ayın yüzde 0,80 olan TÜFE beklentisi bu ayın ikinci anketinde yüzde 0,86’ya, cari ay TÜFE beklentisi yüzde 0,08’den yüzde 0,13’e, 24 ay sonrasının yıllık TÜFE beklentisi de yüzde 5,35’den yüzde 5,40’a çıktı.
Gelecek 3. ayın altı aylık hazine bonosu ihalesi yıllık bileşik faiz oranı beklentisi yüzde 17,12’den yüzde 17,71’e, gelecek 12. ayın altı aylık hazine bonosu ihalesi yıllık bileşik faiz oranı beklentisi de yüzde 15,67’den yüzde 16,03’e yükseldi.
Gelecek 3. ayın 5 yıl vadeli, 6 ayda bir sabit kupon ödemeli YTL cinsi tahvil ihalesi bileşik faiz oranı beklentisi yüzde 16,71’den yüzde 17,42’ye, gelecek 12. ayın 5 yıl vadeli, 6 ayda bir sabit kupon ödemeli YTL cinsi tahvil ihalesi bileşik faiz oranı beklentisi de yüzde 15,35’den yüzde 15,73’e çıktı.
KUR BEKLENTİSİ
Ay sonu dolar kuru beklentisi, Ağustos ayının ikinci anketinde 1,2845 YTL’den 1,3643 YTL’ye, yıl sonu dolar kuru beklentisi de 1,3623 YTL’den 1,4121 YTL’ye yükseldi.
Gelecek 12 ay sonunda dolar kuru beklentisi de 1,4152 YTL’den 1,4457 YTL’ye çıktı.
Ağustos ayının ilk anketinde yüzde 5,2 olan cari yıl sonu gayri safi milli hasıla (GSMH) büyüme beklentisi bu ayın ikinci anketinde yüzde 5,1’e indi.
Gelecek yıl sonu yıllık GSMH beklentisi olan yüzde 5,4 ise bu ankette de değişmedi.
|
/ ANKARA
23.08.2007
|
|
|
BDDK: Küresel risk artıyor |
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, ABD emlak piyasası kaynaklı global dalgalanma ile birlikte Ortadoğu’daki jeo-politik risklere de dikkat çekerek, “Dünya piyasalarında genel hatlarıyla risklerin arttığı bir döneme giriliyor” uyarısında bulundu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yayınladığı,’Finansal Piyasalar Raporu’nun 5. sayısında, ABD emlak piyasası kaynaklı global dalgalanma ile birlikte Ortadoğu’daki jeo-politik risklere de dikkat çekerek, “Dünya piyasalarında genel hatlarıyla risklerin arttığı bir döneme giriliyor” uyarısında bulundu. Piyasalardaki dalgalanmaların bankacılık sektörünü çeşitli risklere maruz bıraktığına dikkat çeken BDDK, “Ancak bankacılık sektöründe risk yönetim kabiliyetinin arttığı ve karşı karşıya kalınan risklerin yönetilebilir düzeyde olduğu görülmektedir” dedi.
|
/ ANKARA
23.08.2007
|
|
|
Irak petrol ihracatını başlatıyor |
Irak Petrol Bakanı Hüseyin El Şahristani Irak’ın, petrol ihracatını Türkiye üzerinden birkaç hafta içinde başlatacağını açıkladı.
Reuters’a konuşan Şahristani, kuzey ihracat rotasının bir bölümünü içine alan boru hattından günlük 500 bin varil denemeleri yapmayı bitirdiklerini ve bu ağı korumak için özel güvenlik kuvvetlerinin görevlendirildiğini açıkladı.
|
/ BAĞDAT
23.08.2007
|
|
|
Çakıt Barajı inşaatına başlandı |
Adana’nın Karaisalı ilçesinde, elektrik üretim amaçlı Çakıt Barajı’nın inşaatına başlandığı bildirildi.
Yap-işlet-devret modeli ile ERS Enerji AŞ’nin tarafından, Çakıt Çayı üzerinde 300 metre kotunda barajın inşa edileceğini ifade eden Karaisalı Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Kuşçu, regülatörden alınacak suyun, çökeltim havuzunda dinlendirildikten sonra bin 300 metre uzunluğundaki iletim kanalı ve 3 bin 500 metre uzunluğundaki boru ile santrale iletileceğini kaydetti. Kuşçu, ‘’Çakıt HES Projesi ile yıllık 96 milyon kilovat saat enerji üretiminin planlandığını bildirdi.
|
/ KARAİSALI
23.08.2007
|
|
|
Türkiye, Bosch için parlayan yıldız |
Bosch Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Gürcan Karakaş, Bosch Grubu olarak bu yıl ihracatlarının 1 milyar avro olacağını belirterek, ‘’Türkiye operasyonu Bosch için parlayan bir yıldız’’ dedi.
Bosch Almanya merkezinde, Automotive Aftermarket İşkolu Kıdemli Başkan Yardımcılığı görevine atanan Gürcan Karakaş, Türkiye’den ayrılması öncesinde basınla sohbet toplantısı düzenledi. Bosch’da çalışmaya başlayalı 18 yıl olduğunu ifade eden Karakaş, ‘’Son 10 senede bu ülkeye bizim Bosch Grubu olarak 1 milyar avro yatırımımız var. Bu sene ihracatımız 1 milyar avro olacak’’ dedi.
Bir başka soru üzerine de Karakaş, ‘’Türkiye operasyonu Bosch için parlayan bir yıldız. Ben Bosch’da işe başladığım 1990 yılında 424 kişi çalışıyordu, bugün 8 bin civarında kişi istihdam ediliyor. 1997’de yatırımlar başladı ve şu ana kadar 1 milyar avro yatırım yaptık.
Yatırdığımız paraların hepsi yüksek teknoloji ürünleri. 2001 krizinde bile yatırım yapmaya devam ettik. Önümüzdeki dönemde de ciddi boyutta
yatırımlarımız var ve önümüzdeki dönemde de Bosch, Türkiye’de büyümesini sürdürecektir’’ diye konuştu.
|
/ İSTANBUL
23.08.2007
|
|
|
Tüketicinin güveni arttı |
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Merkez Bankası tarafından her ay ortaklaşa düzenlenen Tüketici Güven Endeksi bu yılın Temmuz ayında, bir önceki aya göre yüzde 1,40 artarak 95,49’a yükseldi.
Güven endeksindeki artış, ‘’tüketicilerin gelecek dönem satın alma güçlerine, gelecek dönem genel ekonomik duruma ve mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğuna dair değerlendirmelerinin iyileşmesinden’’ kaynaklandı.
|
/ ANKARA
23.08.2007
|
|
|
Derince Limanı ihalesi Eylül’de |
Derince Limanının 36 yıl süreyle işletme hakkının devri için, Eylül başında ihaleye çıkılacak, süreç yıl sonuna kadar tamamlanacak. İhale, kapalı zarf içinde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek.
Derince Limanı’nın 36 yıl süreyle işletme hakkının devri ihalesinde 10 Ağustos’ta ilk teklifler, 20 Ağustos’ta ise son teklifler alınmıştı.
TCDD Derince Limanı ihalesine katılan teklif sahipleri ‘’Akfen Holding AŞ-Akfen Altyapı Yatırımları Holding AŞ. Ortak Girişim Grubu, Türkerler Ortak Girişim Grubu, Global Altyapı Hizmetleri ve İşletmecilik A.Ş, Çelebi Holding AŞ-Kocaeli Sanayi Odası Ortak Girişim Grubu, Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ.’’ olmuştu.
Yetkililer, tren yolu bağlantısı bulunan Derince Limanının, Haydarpaşa Garının özelleştirilmesinden sonra, çok daha stratejik bir öneme sahip olacağını belirtirken, ihracat merkezi olan 3 kente yakın durumda bulunan Limanın, otomotiv ve yan sanayi sektörünün de arka bahçesi niteliğinde bulunduğunu kaydettiler. Bu arada Derince Limanı ihalesinin hemen ardından, teknik çalışmaları süren Samsun ve Bandırma Limanları için ihaleye çıkılacağı belirtiliyor.
|
/ ANKARA
23.08.2007
|
|
|
|