Türkiye’de Doğu Karadeniz yöresinde yetişen ayı üzümünün sağlık açısından bir çok faydası bulunuyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lokman Altun, ayı üzümünün özellikle Karadeniz illerinde yetiştiğini belirterek, ‘’Meyveleri 1.5-2 gram ağırlığında olan ayı üzümünün meyve rengi mavi-siyah, meyve kabukları yumuşak, çekirdeği ise azdır’’ dedi. Altun, ayı üzümünün insan sağlığı ve beslenmesi için çok büyük öneme sahip olduğuna dikkati çekerek, “Ayı üzümü idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi göstermektedir. Kansere karşı koruyan enzimleri aktivite eden ayı üzümü, anti-kanserojen ve anti-oksidan özelliğe sahiptir.’’ dedi.
|