|
|
|
“Maliki sözünü tutamaz” |
Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin Ankara ziyaretinde imzaladığı muhtırayla PKK’yı ‘’terör örgütü’’ olarak kabul etmesi, Kuzey Irak’tan sonra Bağdat’ta da destek bulmadı. Irak Parlamentosu başkanı Mahmut Meşedani, Başbakan Maliki’nin ‘’Ankara’da verdiği sözleri, Irak’ta uygulamaya’’ gücünün olmadığını söyledi. İran’dan yayın yapan Seva radyosuna demeç veren Meşedani, Irak hükümetinin Ankara’ya bazı sözler verdiğini, ancak Maliki hükümetinin bu sözleri hayata geçirecek gücünün bulunmadığının taraflarca bilindiğini belirtti.
Irak Parlamento’sunun Sünnî başkanı, “Terör Bağdat’ta eserken, Maliki’nin Türkiye ile terörle mücadele muhtırası imzalaması çelişkili bir durumdur” dedi Irak’ta yaşanan terörün, ne Türkiye, ne de İran’la ilgisinin olmadığını belirten Meşedani, “Irak’ın sorunlarının, Ankara ve Tahran’ı ziyaret etmekle çözülmeyeceğini savundu. Daha önce de, Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi, Maliki başbakanlığındaki hükümetin “PKK’yı, terörist olarak nitelendirme hakkına sahip olmadığını” açıklayarak, Maliki’nin Ankara’da imzaladığı anlaşmaya karşı çıkmıştı.
Irak Başbakanı Maliki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dâveti üzerine bir günlük ziyaret için dün beraberinde 30 kişilik heyetle Ankara’ya geldi. Maliki ve Erdoğan terörle mücadele konusunda mutabakat muhtırası imzaladı.
Ancak anlaşmaya Bağdat’tan bakınca, Irak Başbakanı’nın herhangi bir anlaşmayı uygulamaya gücünün yetmeyebileceği görüşü ağırlık kazanıyor.
|
/ BAĞDAT
12.08.2007
|
|
|
Filistin’de yine iç çatışma |
Gazze Şeridi’nin kontrolünü Haziran ayında tamamen ele geçiren Hamas güçleri, bölgede El Fetih üyesi ve yandaşı 20 kişiyi yakaladı. Çıkan çatışmalarda da yaklaşık 20 kişinin yaralandığı bildirildi.
Filistin topraklarında Abbas
üzerindeki baskılar artıyor
El Fetih ve Hamas sözcüleri, bölgenin kuzeyindeki Beyh Hanun şehrinde üst düzey 4 El Fetih üyesinin gözaltına alındığını söylediler.
Hamas sözcüsü, 4 El Fetih liderinin konumları sebebiyle değil, kamu güvenliğini ihlâl ettikleri için gözaltına alındıklarını ve sorgulandıklarını ifade etti.
Beyt Hanun halkı da Hamas güçlerinin, gözaltıları protesto eden çoğunluğu kadın olan El Fetihlilerin yakınlarını dağıtmak için havaya ateş açtığını kaydetti. Bölgeden gelen haberlere göre, televizyonda da bölge yakınındaki düğün törenlerine baskın düzenleyen Hamaslıların, bölgedekilerin kendilerine taş atmaları üzerine havaya ateş açmalarının görüntüleri yayınlandı. Çıkan çatışmada biri silâhla vurularak yaklaşık 20 kişi yaralandı. Bu arada, bir El Fetih kaynağı, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta da 16 yandaşlarının Hamas güçleri tarafından gözaltına alındığını söyledi. Bu gözaltılarla ilgili ise Hamas tarafından bir açıklama yapılmadı. Hamas’ın haziran ayında, El Fetih ile haftalar süren çatışmaların ardından Gazze Şeridi’nin kontrolünü tamamen ele geçirmesinden sonra Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Hamas liderliğindeki ulusal birlik hükümetini feshetmiş ve Batı Şeria’da Başbakan Selam Feyyad liderliğindeki hükümeti atamıştı.
|
/ GAZZE
12.08.2007
|
|
|
Saakaşvili: “Rusya ile savaşmak niyetinde değiliz” |
Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, ülkesinin Rusya ile savaşmak gibi bir emelin peşinde olmadığını söyledi.
Saakaşvili, “Bizim muhalefet bana niye Gürcistan hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçaklarını düşürmediğimiz diyor. Bunu çok açıkça ifade ediyorum, bizim Rusya ile savaşmak gibi bir niyetimiz yok.” dedi. Saakaşvili, Gürcistan’ın başlıca hedefinin gelişerek dünya refah seviyesini yakalamak olduğunu kaydetti.
Gürcistan Devlet Başkan Saakaşvili, iktidara geldikten bu yana Rusya’ya güvenlik konularında her zaman işbirliği teklif ettiğini söyledi. Saakaşvili, “Ben Rusya ile cepheleşmek niyetinde değilim. Ben işbirliği yapmayı ve problemleri ortak bir zeminde çözmeyi teklif ediyorum.” açıklamasını yaptı. Saakaşvili, ayrıca Gürcistan’ın sınırlarını korumak ve güçlendirmek için en modern teknoloji ve yeni savaş uçakları alacağını açıkladı. Gürcü lider, “Bizim elimizde kendimizi korumak için her çeşit imkân var, ama biz sorunların asker ile değil, diyalogla çözülmesini istiyoruz. “ ifadesini kullandı. Gürcistan İçişleri Bakanlığı 6 Temmuz’da Rus savaş uçaklarının Gürcistan topraklarına bomba attığını iddia etmişti. Başşehir Tiflis yakınlarındaki Tsitelubani köyü yakılarına düşen bomba infilak etmemişti.
Rusya Hava Kuvvetleri Komutanlığı olayı yalanlayarak, Rus uçaklarının Gürcistan hava sahasını ihlâl etmediğini açıklamıştı.
|
/ TİFLİS
12.08.2007
|
|
|
Abdulkelam gitti, Ensari geldi |
Hindistan Milli Azınlıklar Komisyonu Başkanı ve eski Büyükelçi Muhammed Hamid Ensari Cumhurbaşkanı Yardımcılığına seçildi.
Hükümetteki Kongre Partisi’nin aday gösterdiği Ansari, Hindistan Parlamentosu’ndaki 762 milletvekilinden 455’inin oyunu alarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı oldu. Muhalefet partisinin adayı Najma Heptulla ise 222 oy alabildi. Bir diğer aday Rasheed Masood ise 75 oyda kaldı. Yeni Cumhurbaşkanı’nı geçen hafta seçen Hindistan’da devletin üst düzey makamlarının azınlıklar arasında hassasiyetle bölüştürülmesine dikkat ediliyor. Eski Cumhurbaşkanı Abdül Kelam’ın görev süresinin dolmasından sonra bayan Pratibha Patil Kongre Partisi tarafından Cumhurbaşkanı seçilmişti. Kongre Partisi Başkanı Sonia Gandhi Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı makamına ise bir Müslüman adayı göstereceklerini dile getirmiş ve 70 yaşındaki Ansari’yi aday göstermişti. Muhalefet partileri de buna destek vererek, kendi aralarında Müslüman adaylar çıkarmışlardı.
Hindistan kanunlarına göre Cumhurbaşkanı Yardımcısı aynı zamanda Parlamento’da Lordlar Kamarası’na başkanlık ediyor. Hindistan’ın Birleşik Arap Emirlikleri, Afganistan, Suudi Arabistan, İran ve Avustralya Büyükelçiliği görevlerini yapmış olan Ansari, BM’de Daimi Temsilci görevini de yürütüyor. Başarılı kariyerinden dolayı muhalefet tarafından da kabul gören Ansari, Parlamento’nun bu ay sonu oturumlarından görevini Bhairon Singh Shekawat’tan devir alacak.
|
/ YENİDELHİ
12.08.2007
|
|
|
‘Darbeyle gelen bir Atatürk’ |
Washington-Irak’ta başarının sağlanması için “Türkiye modeli” benimsenmesi istendi.
ABD’de yayınlanan “American Thinker” dergisi, Irak için askerin seçimsel demokrasinin koruyucusu olduğu, Atatürk’ün Türkiye modelini örnek gösterirken ABD ordusunun uzun zamandır darbe yapmak için Iraklı askerî yetkilileri seçmekte olduğunu iddia etti. “American Thinker” dergisi yazarlarından James Lewis, ‘Irak’ta Türk Çözümü Mü?’ başlıklı makalesinde, Irak’ta çözüm için Türkiye’yi adres gösterdi. Bir çok Müslüman ülkenin seçimsel demokrasiyi sürdüremediği, bunun tarihsel bir sorun olduğu ve ABD Başkanı George W. Bush’un 11 Eylül’den sonra Ortadoğu’da daha fazla demokrasi için bastırdığı kaydedilen makalede, Filistin’de Hamas’ın kazandığı, Mısır’da ise Müslüman Kardeşler’in son seçime katıldığı, Irak’ın da başarılı bir biçimde üç kez 3 açık seçimde oy kullandığı vurgulandı.
ALTERNATİF: TÜRK ÇÖZÜMÜ
Buna karşı “siyasî uzlaşma” alışkanlığının yavaş yerleştiğine dikkat çeken makalede, “Irak’ta muhteşem demokrasi için alternatif bir plan var. O da, başka ülkelerde olumlu sonuçlar veren, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1923’teki agresif reformları ile başlayan Türk çözümü. Bu da, ordunun seçilmiş hükümetlerin garantörü haline gelmesidir” denildi. Türkiye’de askerin, seçilmiş hükümetlerin koruyucusu haline geldiği belirtilen makalede Türkiye’nin, modernizmden gericiliğe kadar uzanan bir yelpazedeki siyasî ve dinsel grupları bünyesinde barındırdığı belirtilirken 50 partiden bir kısmının katıldığı son seçimde sadece 3 partinin yüzde 10 seçim barajını geçtiği ve İslâmcı AKP’nin zafer elde ettiğinin altı çizildi. Kazanan partinin tüm parlamenter sistemi ele aldığı, bunun da İslamcılar’ın bütün bakanlar kurulunu kontrol edeceği anlamına geldiği vurgulanan makalede, Türk Ordusu’nun Batı standartlarına göre olmadığını ancak Ortadoğu için çok iyi olduğu kaydedildi. Ordu’nun siyasî sistemin yürümediği zaman ülkenin yönetimini ele aldığını, ardından da kışlasına geri döndüğü belirtilen yazıda, “Soru, Amerikalılar tarafından yeniden yapılandırılan yeni Irak Ordusu’nun yeni Irak’ta modernist ve birleştirici bir güç olup olamayacağıdır. Bu belki kabul edilir tek çözüm olabilir. Zira şimdiye kadar Iraklı siyasetçiler parlamenter sistemlerini çalıştıramadılar” denildi.
LAİK IRAK’IN ATATÜRK VERSİYONU
Bunun, Bush yönetimi için çok hassas bir konu olduğu ifade edilen makalede, Irak’taki güvenlik sorunlarının yanı sıra İran’ın yönetime nüfuz etme isteğine değinilerek, “İşte bu yüzden soru, Irak ordusunun Türkiye ve Pakistan’da olduğu gibi seçim demokrasisinin koruyucusu olup olamayacağıdır. Alternatif İran’ın kuklası olan ya da Saddam’ın yeni Şiî versiyonu haline gelebilecek ilkel diktatör Mukteda el Sadr gibilerinin yükselmesidir. Irak laik bir geleneğe sahip. Bunu son haftalardaki uluslar arası futbol zaferi gösterdi. Saddam bile komşusu İslâmî diktatör Humeyni’den daha çok Hitler ya da Stalin gibiydi. Laik Irak’ın Atatürk versiyonu, dinsel gruplar, aşiret şeyhleri modernistler için tek çıkış yolu olabilir” ifadelerine yer verildi.
DARBE HAZIRLIĞI İDDİASI
Amerika’nın Irak ordusunu eğittiği anlatılan yazıda, “Anahtar soru, Irak askerî yetkililerinin modern ve demokrasi yanlısı bir hale gelip gelemeyeceğidir” ifadesi kullanıldı. Makalede şu değerlendirmesini yapıldı:
“ABD Iraklı askerî yetkililerini yıllardır analiz etmekte ve seçmekte. Biz, bu rolü oynamaları için Asya ve Güney Amerika’daki üçüncü dünya ordularına şekil verme konusunda soğuk savaş süresince büyük bir sicile sahibiz. Ve biz nasıl yapacağımızı biliyoruz. Irak Ordusu, gelecek 10 yıllarda modernleşmenin merkezi olabilir.” “American Thinker” deki makaleye son verilirken Irak’ın Özgür Dünya için kritik bir test olduğu savunularak “Türk çözümü katliâmların yaşanmadığı ve yeni bir Saddam Hüseyinsiz Irak’ı dengede tutmak için en iyi çözüm olabilir” görüşü vurgulandı.
|
/ WASHİNGTON
12.08.2007
|
|
|
|