Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri haline gelen susuzluk, tarımı olduğu kadar artık büyük şehirlerde günlük hayatı da olumsuz etkiliyor. Bir yanda şehirlerde başgösteren su sorunu sürerken, diğer yandan bilinçsizce su israfı devam ediyor.
Kullanma ve sulama suyunun büyük bölümünün yeraltı su kaynaklarından karşılandığı Konya’da yeraltı sularının sürekli olarak azaldığını hatırlatan Konya Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven vahşi sulama sisteminden vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. Güven, “292 adet birim sulama kooperatifinde şu anda vahşi sulama yapan 1600 adet kuyu var. Bu kuyuların sulama sistemi rehabilite edildiği zaman, saniyede 27 bin litre su tasarrufu sağlanacak” sözleriyle sulama sisteminin yenilenmesinin önemine dikkat çekti.
Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar da, su fakiri olabileceğimiz uyarısında bulundu. Türkiye’de kişi başına düşen su miktarının bin 570 metre küp civarında olduğunu bildiren Nalbantçılar, “Bu su miktarına göre Türkiye ancak kendi nüfusunun su ihtiyacını karşılayabilecek bir kapasitede su kaynağına sahip. Artan hızlı nüfus, şehirleşme, göç, sanayide suya olan ihtiyaç ve kirlenmelerle birlikte su miktarlarında oransal olarak bir düşüş önümüzdeki yıllarda bizi beklemektedir. Bunun yanı sıra bin 500 metreküp dolayında olan kişi başına düşen su miktarının binin altına düşmesinin çok da şaşırtıcı olmayacağını düşünüyoruz. Uluslar arası normlarda su fakiri durumuna düşebiliriz” dedi.
Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu su sorunu için Su Bakanlığı kurulmasını teklif eden Nalbantçılar, “Bugün dünya ülkelerinde 20’den fazla su bakanlığı bulunmaktadır. Hatta Saddam sonrası Irak’ta bu bakanlığın oluştuğunu gözlemlemekteyiz. Dünya üzerinde su zengini ülkelerde bile su bakanlığı vardır. Yaşamın kaçınılmazı olan suyun ülkemizde bu denli sınırlıyken önümüzdeki yıllar içinde artacak küresel ısınma ve gereksinim fazlalığını gözönünde bulundurarak, mutlaka su bakanlığıyla temsil edilmesi zorunludur” şeklinde konuştu. Nalbantçılar, yeraltı su kanununun yeniden düzenlenmesi gerektiğini bölgelerdeki ruhsatsız su kuyusu sorununun giderilmesinin şart olduğunu da hatırlattı.
|