Yaz aylarının vazgeçilmez meyveleri kavun ile karpuza, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından standart getirildi. Buna göre, karpuzun bütün, sağlam, sert ve yarılmamışı, kavunun iyi gelişmişi, renk ve şekil bozukluğu bulunmayanı standartlara uygun sayılıyor.
Alınan bilgiye göre, TSE tarafından hazırlanan karpuz ve kavuna ilişkin standartta, iki meyvenin nasıl özellikler taşıması gerektiği ayrıntılı biçimde özetleniyor. Ayrıca, karpuzun nasıl tüketilmesi gerektiği ve sağlık açısından faydaları da sıralanıyor.
Hem kavunun, hem de karpuzun, öncelikle bütün (tam), sağlam, temiz, sert olması, böcek ve böcek zararları bulunmaması, çatlak ve yarılmamış olması gerektiğinin altı çiziliyor. TSE standardına uygun karpuzun, sabahın erken saatlerinde, meyvenin bitkiden kıvrılarak değil, 4-5 santimetre uzunluğunda sap bırakıldıktan sonra kesilerek hasat edilmesi gerekiyor. Günün sıcak saatlerinde hasat edilen karpuzların çabuk yumuşayacağı ve uzun süre saklanamayacağı uyarısı da yapılıyor. Ayrıca karpuzun kelek olup olmadığını anlamak için de meyve üzerine parmakla vurulması gerektiği ve de dolgun, boğuk ve metalik olmayan bir ses çıkması halinde karpuzun olgunlaştığının anlaşılacağı belirtildi.
|