Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Türk Ceza Yasasının, aralarında 301. maddenin de bulunduğu kimi maddelerinin hem ifade özgürlüğünü sınırladığını, hem de demokrasinin olmazsa olmazları arasında yer alan çok sesliliği engellediğini belirterek, ‘’22 Temmuz seçimleriyle oluşan TBMM’nin öncelikle bu sorunu çözmesini beklediğimizi vurguluyor, başlatılmış olan çalışmanın sürdürülmesini bekliyoruz’’ dedi.
Orhan Erinç, Geleneksel Gazeteciler Günü dolayısıyla Dolmabahçe Sarayı Hasbahçe’de düzenlenen ‘’Basın Özgürlüğü 2007’’ ödül töreninde yaptığı konuşmada, bugünün Türk basınında gazetecilerin kendi iradeleri ile sansür uygulamasına ilk kez son vermelerinin 99. yıl dönümü olduğunu söyledi.
Ancak 24 Temmuz 1908’den bu yana geçen süreçte sansürsüz bir gazetecilik hayatının gerçekleştirildiğini söylemenin olanaksız olduğunu vurgulayan Erinç, ‘’Bu süreçteki tek değişiklik uygulama alanında gerçekleşti. Artık sansür, gazetelerin basılmadan önce denetlenmesi biçiminde uygulanmıyor. Kimi yasaların içine yerleştirilmiş olan maddeler, hukuka aykırı biçimde yasaklar oluşturuyor ve bu nedenle de sansür, nitelik değiştirmiş olarak sürüyor’’ diye konuştu.
Erinç, halkın bilgilenme ve haber alma hakkının bu yolla engelleniyor olmasını kabul etmenin gazeteciler için mümkün olmadığını belirterek, şöyle devam etti:’’Bu nedenle de 24 Temmuzları ‘basın özgürlüğü yolunda bir mücadele aşaması günü’ olarak anıyor ve ‘Basın Özgürlüğü Ödülü’ vermeyi sürdürüyoruz. Türk Ceza Yasasının kimi maddeleri, hem ifade özgürlüğünü sınırlıyor, hem de demokrasinin olmazsa olmazları arasında yer alan çok sesliliği engelliyor. Bu maddelerin içinde 301. maddenin ayrı bir yeri var. Maddenin yürürlükteki şekliyle Türkiye’ye yakışmadığını düşünüyor ve değiştirilmesi için çaba harcıyoruz. 22 Temmuz seçimleriyle oluşan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin öncelikle bu sorunu çözmesini beklediğimizi vurguluyor, başlatılmış olan çalışmanın sürdürülmesini bekliyoruz.’’
Orhan Erinç, Büyük Seçici Kurulun, 1989 yılından bu yana verilen Basın Özgürlüğü Ödülünün bu yıl ‘’301’inci maddeden mağdur olan ve yargılanan tüm gazeteciler ve yazarlar adına’’ gazeteci Hrant Dink, yayıncı Ragıp Zarakolu ve avukat Gülçin Çaylıgil arasında paylaştırılmasını kararlaştırdığını, Kurumsal Ödüle ise Türkiye Gazeteciler Sendikasının (TGS) layık görüldüğünü belirterek, Hrant Dink’i saygıyla andığını, Ragıp Zarakolu, Gülçin Çaylıgil ve TGS’yi kutladığını ifade etti.
Gelecek 24 Temmuz’un sansürün ilk kez gazeteciler tarafından kaldırılışının 100. yıl dönümü olacağına dikkati çeken Erinç, konuşmasını, ‘’100. yıla varmadan sansür uygulamasından arındırılmış bir Türkiye’de, görüş ve haberlerini hapis tehdidi altında kalmadan halkın bilgilenmesi amacıyla yayınlayabilen gazeteciler olmayı beklediğimizi bir kez daha vurguluyoruz’’ diyerek tamamladı.
Konuşmanın ardından Erinç, Hrant Dink adına eşi Rakel Dink, Ragıp Zarakolu, Gülçin Çaylıgil ve TGS Genel Başkanı Ercan Sadık İpekçi’ye ödüllerini verdi.
|