Pamuk tarımıyla özdeşleşen Adana’da çiftçiler, tarla bitkilerinin yanı sıra öncelikle küçük parsellerde de olsa üretim sağlanarak yüksek gelir elde edilebileceğini göstererek sebze ve meyveciliğe de yönlendirildiği bildirildi.
Adana İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin, Türkiye tarımının en önemli merkezlerinden biri olan Çukurova yöresinde çiftçinin kârlı tarımsal faaliyetlere yönlendirmek için ürün çeşitliliğine gittiklerini belirtti. Çiftçilerin deneme amaçlı üretimlerini desteklediklerini ifade eden Keskin, ‘’Çiftçiye ‘yetiştir gör’ diyoruz. Çünkü, atadan, dededen çiftçilikle uğraşan bu yöre çiftçileri, sadece gördüğüne inanıyor’’ dedi.
Keskin, pamuk tarımıyla özdeşleşen, ancak, son yıllarda bu ürünün üretim alanlarında azalış görülen yörede, sebze ve meyveciliğin de kârlı bir tarımsal faaliyet olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi: ‘’Özellikle son 3 yıldır, ovada turfanda sebzecilik ve seracılık, dağlık bölgede ise meyvecilik ve bağcılıkta önemli gelişmeler başladı. İl genelindeki tarla alanı şu an 445 bin 180, meyve alanı 44 bin 406, sebze alanı ise 37 bin 435 hektar düzeyinde. Sebze ve meyvecilik, sıcak para kaynağı sağlaması açısından son derece avantajlı tarımsal faaliyetler olduğundan, üreticiyi bu yönde teşvik ediyoruz. Bu nedenle sebze meyve tarımı yapılan alanların birkaç yıla kadar katlanarak artacağını tahmin ediyoruz’’
|