Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Mehmet Kara, stratejik bir ürün olan buğdayın değerinin, mısır ve şeker pancarı gibi biyodizel üretiminde kullanıldığı için dünya pazarındaki değerinin daha da artacağını belirtti.
Kara, tarımsal üretim içinde önemli bir yere sahip olan buğdayın, dünyada pirinçle birlikte en temel 2 bitkisel gıdadan birini oluşturduğunu söyledi.
Besin değeri çok yüksek olan buğdayın öneminin her yıl biraz daha arttığını anlatan Kara, Türkiye’nin yıllık ortalama buğday üretim miktarının 20 milyon ton civarında olduğunu, sulama imkânlarının genişletilmesiyle bu oranın daha da artırılabileceğini vurguladı.
Dünyada fiyatı son yıllarda giderek artan buğdayın mısır ve şeker pancarı gibi biyobenzin üretiminde ham madde olarak kullanıldığına dikkati çeken Kara, AB’de biyobenzinin belli oranlarda kullanımının zorunlu hale getirildiğini, bunun da buğdayın önümüzdeki yıllarda değerinin daha da artacağı anlamına geldiğini belirtti.
|