Türkiye’den kaçırılan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) bulunan 23 tarihî eser, Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimiyle Türkiye’ye getirildi. Türkiye’den 1 Nisan 2007 tarihinde, BAE’ye bağlı Şarika (Sharjah) Emirliği’ne giden bir uçak alana indiğinde kontrole takıldı. Uçakta, yaklaşık bin 666 kilogram ağırlığında heykel, stel ve lahit parçalarından oluşan 23 adet tarihi eser bulundu.
Şarika Arkeoloji Müzesi’nin deposunda koruma altına alınan eserlerin, Müze Müdürü Prof. Dr. Abboud Jasim ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Dubai Kültür ve Tanıtma Ataşesi’nin görüşmesi sonucunda, Türkiye kökenli olduğu öğrenildi.
Bunun üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı eserlerin iadesi için girişim başlattı. Eserler, 10 Temmuz 2007 tarihinde bakanlıkta görevli Hakan Melih Aygün, Özgür Mehmet İrkin ve Mehmet Sönmez Köse nezaretinde, Türk Hava Yolları’na ait tarifeli seferle Türkiye’ye getirildi.
Türk makamlarınca yapılan araştırmada, eserlerin Şarika Serbest Bölgesi’ne kayıtlı Magnus şirketince üç ayrı sevkıyatla ithal edilmek istendiği ortaya çıktı.
Eserleri Türkiye’den çıkaran şirket ve kişilerle ilgili suç duyurusunda bulunulması konusunda Adalet Bakanlığı; şirketlerin araştırılması ve Türkiye’ye giriş-çıkış kayıtlarının tesbit edilmesi için de İçişleri Bakanlığı ile temasa geçildiği bildirildi.
“BAKANLIĞA BAĞLI HERHANGİ
BİR MÜZEDEN ÇALINMADI”
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, eserlerin bakanlığa bağlı herhangi bir müzeden çalınmadığının tesbit edildiğini söyledi.
Tarihî eserlerin kaçak kazı sonucu bulunmuş olabileceğini belirten Düzgün, bunların da kesin olarak incelemeler sonucunda ortaya çıkacağını kaydetti. Düzgün, eserlerin şu anda Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde tutulduğunu belirterek, ‘’Eserlerin hangi döneme ve hangi yöreye ait olduklarına ilişkin uzman tesbiti yapıldıktan sonra, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde veya ilgili müzede sergilenmesi düşünülüyor’’ dedi. Orhan Düzgün ayrıca, şu ana kadar yapılan incelemelerde imitasyon esere rastlanmadığını, çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
|