Başkent Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından 11-14 Temmuz 2007 tarihleri arasında yapılan “22 Temmuz araştırması”na göre, seçimlerde AKP, CHP ve DP Meclis’e girebiliyor.
Türkiye’yi temsil eden başta İstanbul, Ankara, İzmir, Adana olmak üzere 39 ilde, (yüzde 37’si kırsalda, yüzde 63’ü ise il ve ilçe merkezlerinde) olmak üzere toplam 8 bin 436 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapılan ankette katılımcılara “22 Temmuz’da oyunuzu hangi partiye vereceksiniz?” sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 30.4’ü AKP, yüzde 18.1’i CHP, yüzde 14.97u DP, yüzde 9.37’ü SP, yüzde 9.1’i MHP’ye oy vereceğini bildirdi.
Anketi yapan Başkent Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan analizde, seçim yaklaştıkça AKP’nin oylarında bariz bir düşüş gözlendiği, bunun iki önemli nedeninden birincisinin, Necmettin Erbakan’ın aktif bir rol üslenip mitinglere katılması ve buralarda AKP’yi ithamlarda bulunması, ikinci sebebinin ise Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı olamayacağının neredeyse anlaşılmış olması olduğu vurgulandı. .
DP’NİN BARAJ SIKINTISI YOK
Demokrat Parti ile ilgili olarak yapılan analizde ise şöyle denildi:
“Yapmış olduğumuz tüm araştırmalarda açık bir şekilde ifade ediyoruz. DP’nin baraj sıkıntısı yoktur, hatta barajın çok üzerindedir. Analizimize göre barajı dördüncü partinin aşması durumunda (bu ihtimal çok yüksektir) en güçlü hükümet alternatifi AKP+DP hükümetidir. Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da yaptığımız araştırmalarda Demokrat Parti’nin oylarının inanılmaz şekilde arttığını görüyoruz. Aynı durum Karadeniz ve Marmara içinde geçerlidir. Ege ve Akdeniz’de zaten oyları yüksek olan Demokrat Parti oylarını daha da arttırmıştır. Bunlar araştırma sonuçlarıdır ve bilimsel verilere dayanmaktadır.”
Analizde, 22 Temmuz seçimlerinin kilit partinin Saadet Partisi olduğu belirtildi.
|