Türkiye’nin önemli karpuz üretim merkezlerinden Çukurova’da, sezon başında yüksek fiyatı ile kazandıran karpuz, aşırı sıcakların verdiği zarar ve hasat sonunda düşen fiyatı ile üreticisini üzdü. Karpuz fiyatları sezon sonunda 10 YKr’ye kadar düşerken, çoğu üretici ise maliyetini karşılamayacağı gerekçesi ile ürününü tarlada bıraktı.
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, Çukurova’da bu yıl yaklaşık 150 bin dekar alanda karpuz ekimi yapıldığını ancak çoğu üreticinin sezonun sonundaki iklim şartları ve fiyat dengesizliği sebebiyle zarar ettiğini söyledi.
Çukurova’nın, Türkiye’nin toplam karpuz üretiminin yaklaşık 4’de birini karşıladığını ifade eden Barut, ‘’Çukurova karpuzu, gerek meyve iriliği gerek aroması ve gerekse tadıyla aranan bir tür, ancak iyi başlayan hasadın sonu beklendiği gibi olmadı’’ dedi.
Turfanda karpuz hasadının başladığı Mayıs ayında kilo fiyatının 30-35 YKr’ye kadar satıldığını anlatan Barut, sezonun tamamlandığı son günlerde ise zarar görmemiş en kaliteli karpuzun tarlada 10 YKr’ye bile alıcı bulamadığını söyledi.
|