Avustralya’nın Sydney şehrindeki Opera Binası ve Hindistan’daki Kızıl Kale, Unesco’nun dünya kültür mirası listesine eklediği yeni eserler arasında yer alıyor. UNESCO, Japonya’da bir gümüş madenini ve Türkmenistan’da bulunan antik bir hisarı da dünyanın kültür hazineleri arasına kattı.
Irak’ın Samarra şehrindeki arkeolojik kalıntılar kayda geçirildikten sonra derhal tehlike altında ilân edildi.
UNESCO, Polonya topraklarında yer alan Auschwitz Toplama Kampı’nın adının değiştirilmesi talebini onayladı.
Toplama kampının ne inşasında ne de işletilmesinde yer aldığının açıkça belirtilmesini isteyen Polonya’nın talebi üzerine, kamp bundan böyle Auschwitz-Birkenau Alman Nazi Toplama Kampı olarak kayıtlara geçecek.
UNESCO, 1973 yılında inşaatı tamamlandığından beri Sydney şehriyle özdeşleşen Opera Binası’nı “kapılarını bütün topluma açan san'atsal açıdan muazzam bir anıt” diye nitelendiriyor.
UNESCO, Hindistan’da 1648 yılından beri ayakta duran Kızıl Kale’yi “Hint tarihini Moğolların döneminden 20’inci yüzyılın yarısında kazanılan bağımsızlığa değin yansıtan” dünya kültür mirasına ait bir mimari eser olarak değerlendiriyor. UNESCO’nun listesine giren Japonya’daki Ivami Ginzan gümüş madeni 16’ıncı yüzyıldan kalma.
Türkmenistan’ın Nisa hisarlarında yer alan antik şehir kalıntıları M.Ö. 3’üncü yüzyıldan M.S. 3’üncü yüzyıla uzanan bir dönemi kapsıyor.
Irak’ın Şiiler için kutsal şehirlerinden Samarra, Dicle Nehri boyunca yer alan ihtişamlı kalıntılara ve 9’uncu yüzyıldan kalma bir camiye sahip. Samarra’daki kutsal mekânların saldırılara hedef olması UNESCO’da büyük kaygı uyandırıyor. UNESCO yetkilileri Yeni Zelanda’daki konferansta bir hafta süresince 39 ülkenin dünya kültür mirasına dahil edilmesi gerektiğini düşündüğü eserlerini değerlendirdi.
1972 yılından bu yana Afganistan’dan Zimbabve’ye dünyanın dört bir köşesini inceleyen UNESCO’nun dünya kültür mirasına ait gördüğü 830’u aşkın eser var.
|