Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
okurhatti@yeniasya.com.tr
adresine bekliyoruz.
 

Görüş

Din ve bilim bir arada gerekli

Risâle-i Nur Enstitüsü Şanlıurfa Şubesi tarafından, geçtiğimiz hafta Hotel El-Ruha’da, “Varlıklar Âleminde İnsan” konulu, ‘Risâle-i Nur’u Anlama Konferanslarının ikincisi düzenlendi.

Programda, açılış konuşmasını Prof. Dr. Gürbüz Aksoy yaptı. Programa, ‘İnsanın Yaratılış Mucizesi’ adlı konuşmasıyla Prof. Dr. Orhan Ayyıldız, ‘İnsan ve Mâhiyeti’ konulu konuşmasıyla da Prof . Dr. Mehmet Aybak katıldılar.

Konferansa Urfa merkez ve ilçelerden çok sayıda dâvetli katıldı. Birincisi Diyarbakır’da düzenlenen konferans, “Varlıklar Âleminde İnsan” konulu bir paket program halinde gerçekleştirildi.

“HEM FEN İLİMLERİNE,

HEM DİN İLİMLERİNE MUHTACIZ”

Programın açış konuşmasını yapan Prof. Dr. Gürbüz Aksoy; “Risâle-i Nur eserlerinin asrın pek çok sorunlarına çözüm önerileri getirdiğine ve modern ilimler ile din ilimlerini birleştirdiğine, bu yönüyle de Avrupa’nın çok dikkatini çektiğine, yakın gelecekte Avrupalıların Risâle-i Nurlardaki dinî, sosyal, içtimaî ve siyasî mevzuları araştırmaya tabi tutacaklarına dikkatleri çekti.

Aksoy, Risâle-i Nur Enstitüsü’nün de yaptığı faaliyetlere değindiği konuşmasında, “Enstitümüz, farklı farklı konularda 13 tane Risâle-i Nur Arama Konferansı düzenlemiştir. Bu konferanslarda onlarca akademisyen ve araştırmacı çalışmalar yapmıştır. Şimdi de Risâle-i Nur’u Anlama Konferanslarımız faaliyete başlamış bulunuyor” diyerek sözlerini tamamladı.

“İNSAN, HER YÖNÜYLE

MUHTEŞEM BİR SAN’AT ESERİDİR”

“Varlıklar Âleminde İnsan” konulu Risale-i Nur’u Anlama Konferansının ilk konuşmasını ise Prof. Dr. Orhan Ayyıldız yaptılar. ‘İnsanın Yaratılış Mucizesi’ adlı çalışmasında Ayyıldız, tıp biliminin insanın yaratılış serüveni çerçevesinde, anne karnında başlayan kan pıhtısı hâlinden, her türlü organları oluşmuş, mükemmel bir işleyişi bulunan hâline ve her bir organın çalışma sistematiği ve bu sistem içerisindeki bütün organların uyumlu ve koordineli işleyişine dikkatleri çekti.

Ayyıldız, “İşte böyle muhteşem bir işleyişin, muhteşem bir organlar arası düzenli işleyişin ve hiçbir ihmâlin bulunmadığı bir insan vücudu harika ve mükemmel bir Sanatkârı göstermektedir. Bir harf bile kâtipsiz olmaz iken, üzerinde on binlerce profesörün çalışma alanı olarak karşımızda duran insan fizyolojisi ve psikolojisinin bu gözle değerlendirilmesi ve insanın, yaratıcısı olan Allah’a teşekkür göndermesi çok normal bir davranış tarzıdır.” dedi.

“İNSAN, MÜMKÜNÜN EN GÜZELİ”

Konferansın ikinci konuşmasını ise, Prof. Dr. Mehmet Aybak yaptılar. ‘İnsan ve Mahiyeti’ konulu konuşmasında Prof. Aybak, “İnsan Allah’ın en muhteşem san’atıdır. İnsan bedenindeki her bir unsur, çok özel ve ince hesaplar sonucu yaratılmıştır. Yani en küçük bir âzâsı dâhi bütün teknoloji ve bilime rağmen yapılamayan insanı, çok dikkat ve inançla izlemek ve araştırmak gerekmektedir” diyen Aybak konuşmasına şöyle devam etti: “Kâinat ile insan arasında çok mükemmel benzerlikler dikkat çekmektedir. Kâinattaki yapı ile insandaki küçültülmüş yapı birbirini destekler niteliktedir. Onun için insanı, küçültülmüş bir kâinat olarak düşünmek mümkündür.”

Prof. Aybak, Risâle-i Nur eserlerinin Kur’ân kaynaklı bir tefsir olduğuna dikkat çekerek, ondaki bilgilerin günümüz modern bilimiyle ve tıp ilmiyle çelişen bir tarafı olmadığına, hatta bu eserlerde oldukça destekleyici ve ufuk açıcı bilimsel bakışlar bulunduğuna işaret etti.

İnsanın fen ilimlerine olduğu kadar, din ilimlerine de ihtiyaç duyduğunu anlatan Aybak, “İnsanı ne modern ilimlerden ve ne de din ilimlerinden koparabiliriz. Bu gerçek, bir kuşun uçabilmesi için çift kanatlı olma zarureti gibi bir şeydir. Sadece din ilimlerine yoğunlaşan insanlarda taassup, sadece fen ilimlerine yoğunlaşan insanlarda ise, şüpheler kendini göstermektedir” dedi.

Aybak, “Bu kadar maddî ve manevî yönleriyle mükemmel yaratılmış olan insanın hâliyle, ‘Ben neciyim, nereden geliyorum, nereye gidiyorum?’ gibi soruları dünyasına dâvet edip, cevaplar araması gerekmektedir” dedi.

Konferans sonrası soru cevap bölümüne geçildi. S. Bahattin Yaşar’ın, bir form etkinliği şeklinde yürüttüğü bölümde, dinleyicilerin soruları ve konuyla ilgili katkıları gündeme geldi.

YENİ ASYA / ŞARLIURFA

03.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004