Akdeniz Üniversitesi Temiz Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKTENAM), üniversitenin yıllık bin tonluk çöpünden 55 bin metreküp biyogaz, 600 ton da organik gübre üretecek.
AKTENAM Müdürü Prof. Dr. Osman Yaldız, ‘’Sıfır Emisyon Kampüs’’ anlayışıyla ‘’Çevreyi hiç kirletmeyen üniversite’’ amacını ortaya koyduklarını söyledi. Bu çerçevede çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Yaldız, bunlardan birinin de her türlü organik atıktan, yanıcı bir gaz olan biyogaz üretilmesi olduğunu bildirdi. Biyogazın, doğalgaza benzediğini ifade eden Yaldız, bu gazın, elektrik üretiminde ya da gazı direkt yakarak ısı enerjisi olarak kullanılabileceğini kaydetti.
Dünyada biyogaz teknolojisinin çok geliştiğini ve 12 bin metreküplük dev tesislerin bulunduğunu vurgulayan Yaldız, amaçlarının, bu tesislerin Türkiye’de de kurulması ve biyogaz üretilmesini sağlamak olduğunu bildirdi. Türkiye’nin söz konusu projeleri üretebilecek kapasiteye sahip olduğuna işaret eden Yaldız, şöyle konuştu:
‘’Önce, ekonomik bir tesis olarak Akdeniz Üniversitesi’nde bu uygulamayı başlatacağız. Üniversite kaynaklarıyla 200 metreküp hacminde biyogaz tesisi projesini rektörlüğe sunduk. Bu tesiste elde edilecek biyogazı ısı enerjisine çevireceğiz ve bunu da sera ısıtmasında kullanacağız. Materyal olarak da üniversitenin mutfağından, lojmanlarından, restoranlarından, hayvancılık işletmelerinden ve seradan gelen yılda bin ton olan atıkları kullanacağız. Bu atıkları karıştırarak biyogaz üreteceğiz.’’
Biyogazın tüm atıklarını değerlendireceklerini belirten Yaldız, biyogazdan çıkan materyalin de çok değerli bir organik gübre olduğunu kaydetti. Kuracakları tesiste elde edilecek gübreyi bin 300 dekarlık alanda kullanacaklarını ifade eden Yaldız, yakın zamanda Türkiye’de bu tesislerin kurulmaya başlayacağını belirtti. Yaldız, ‘’Çöp diye bir kavram yoktur, her şey kullanılabilir. Ev hanımı için, evinin önüne bıraktığı atık dolu poşet çöp, bizim içinse hammaddedir’’ dedi.
KÜRESEL ISINMAYA TEDBİR
Biyogaz tesisleri için yapılan çalışmaların aynı zamanda küresel ısınmaya karşı bir tedbir olduğunu anlatan Yaldız, ‘’Yerel çözümler üreterek, küresel sorunlara çözüm buluyoruz. Karbondioksit emisyonunu azaltarak küresel ısınmanın etkilerini azaltmaya çalışıyoruz’’ şeklinde konuştu.
Antalya’nın Kumluca ilçesinin dünyadaki en büyük sera üreticilerinden biri olduğunu hatırlatan Yaldız, bu ilçede yılda 300 bin ton sera atığının ortaya çıktığını söyledi. Kumluca’da söz konusu atıkların değerlendirilmesi için iki yıldır çalıştıklarını kaydeden Yaldız, Alman bir şirket ve Antalyalı iki iş adamıyla, sistemi büyük ölçüde projelendirdiklerini sözlerine ekledi.
|