Beyni etkili kullanım ve potansiyelinden azamî faydalanma yöntemleri günümüzün popüler konuları arasında yer almaya devam etmektedir. Beyin gerçekten çok önemli bir organımız. Ruhla bedenin buluşma merkezi yine beynimizdir. Akıl, zihin, zekâ, düşünme, duyular ve duyguların işleyişinde beyin denilen çalgı aleti kullanılmaktadır.
Aynı enstrümanı her insan farklı seviyede kullanabilir. Sonra insanların maddî yapısı, bedeni ve bütün cismaniyeti birbirinden farklı özelliklerde yaratılmış. İnsanların ortak özellikleri yaratıcının bir olduğu, yani vahidiyetine delildir. Her insanın parmak izi ve simasının farklılığı da Allah’ın Ehadiyetine delildir. Vahidiyet ve ehadiyet konusu Risâle-i Nur’da, birçok yerde olduğu gibi 30. Lem’anın Ferd isminin izahında tafsilatlı olarak yapılmaktadır.
Herkesin ihtiyacının üzerinde bir kapasite ile verilmiş en büyük nimet olan aklın enstrümanı olan beynin ortak özelliklerini dikkate alarak, daha etkili kullanma konusunda elde ettiğimiz verileri bu yazıda paylaşmak istiyorum.
Kariyer sayfasında bilindiği gibi kişisel gelişim konuları üzerinde durulmaktadır. Kişisel gelişimin temelinde ise, beyin, zihin, zekâ, duyular, duygular, şuur, şuuraltı ve davranış analizleri yer almaktadır.
İmtihan için yaratılmış insan davranışlarından hesaba çekilecektir. Hayatın kalitesi davranışların doğruluğu ve kalitesine bağlıdır. Kaliteli davranış, düşünce kalitesine dayanır. Düşünce kalitesi fikir kalitesine, fikir kalitesi ise inaç ve amaç kalitesine dayanır. Bu mantık silsilesini takip edecek olursak mükemmelliğin kaynağına giden yolu bulmak mümkündür. Yol üzerinde ve yakınlarında yanıltıcı görüntü, ses, hareket, nesneler ve dış görünüşünde hoş görünen mesajlar olabilir. İmtihan sırrı bu ya…
Beyin denilen harika organ muazzam bir sistemdir. Zaten bedenin tamamı harika bir sistemdir. Onunda merkezi ve santralı da beyindir. Beyin sağlığı ve ruh sağlığı biri birinden kesin çizgilerle ayrılmayan iç içe girmiş bir durum. Beynin kaptanı ruhumuz, bedenin kaptanı da beynimizdir.
Beden sağlığı beyin sağlığı demek. Beyin sağlığı beden sağlığı demek. “Yumurta mı tavuktan çıkar, tavuk mu yumurtadan ?” misali bir şey.
Akıl, zihin ve zekâ fonksiyonlarının gelişiminde beynin fiziki ve biyolojik sağlığı önemli rol oynar. Kalp ve damar sistemi, bedenin sağlığı da beynin sağlığı ile bire bir alâkalıdır.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, kalp ve bellek konulu bir söyleşide hafızaya hangi besinler iyi gelir diye sorulan bir soruya; “Kalbe iyi gelen beyne de iyi gelir” demişti.
Kanın kalitesi ve damarların açık olması ile akışkanlığı beynin ihtiyacı olan oksijeni daha iyi alması demektir.
Kanın akışkanlığında ise yeme kültürü ve türü etkin olmaktadır. Kuru ve katı yiyecekler sıvı bakımından yetersiz olduğundan hazmı zor, kanda yağ ve kolestrol oranının artması ve dolayısıyla tıkanmalara yol açmaktadır.
Damar sistemi ne kadar iyi işliyor besinlerle gerekli mineraller alınıyorsa kanın kalitesi ve akışkanlığı artıyor demektir. Kaliteli kan ise beynin etkin ve sağlıklı işlemesi oluyor.
İçinde bulunduğumuz yaz mevsimi Yaratıcının rahmet ve nimetler vagonlarının dolu dolu sefer yaptığı günlerdir. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenme kanın kalite ve akışkanlığında birebir etkili bir beslenme şeklidir.
Beyin çalışmalarını bir de düşünceler etkilemektedir. Akıl yoluyla gelecek ve geçmiş ilişkileri, korkuları ve endişeleri. Kısacası stres…
Stres ile beynin salgıladığı hormonlar, moleküller farklı, mutluluk anında farklı oluyor. Gelecek endişesini aşabilmek ebedî hayata hazır olmaktır.
Kâinatta her hadiseyi, gücü ve kudreti sonsuz, rahmeti, şefkati nihayetsiz bir Allah’a inanmak, teslim olmak stresin en etkin yegâne çaresidir. Keza kadere inanmak stresin en etkin ilacıdır...
Maddî hayatla manevî hayat uyumlu olmalıdır. Beyin potansiyelinden azamî derecede faydalanabilmek için maddî sağlığa dikkat edilmeli. Düşünceler davranışları davranışların da düşünceleri direkt etkilediği gerçeğini bilerek güzel şeyler düşünmek, doğru davranışlar sergilemek beyni etkili kullanmanın yoludur.
Maddî olarak bol meyve yiyelim, manevî olarak da bol duâ edelim.
dursunsivri@gmail.com
|