Türk Sağlık-Sen tarafından sağlık çalışanlarının sosyo-ekonomik durumlarını belirlemek bir anket yapıldı. 52 ilde toplam 3107 çalışan üzerinde uygulanan ankette çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Ankete göre çalışanların yüzde 33’ü açlık sınırının altında maaş alıyor. Yüzde 55’i zorunlu ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. Maaşların yüzde 31’i gıdaya gidiyor.
YÜZDE 33’Ü AÇLIK SINIRININ
ALTINDA MAAŞ ALIYOR
Ankete göre sağlık çalışanlarının üçte biri açlık sınırının altında maaş alıyor. Mayıs ayında tek kişinin açlık sınırının 800 YTL’yi, yoksulluk sınırının 1.000 YTL’yi aştığı ülkemizde sağlık çalışanlarının yüzde 33’ü açlık sınırının altında, yüzde 83’ü ise yoksulluk sınırının altında maaş almakta.
Ankette ortaya çıkan bir diğer sonuç ise çalışanlarının yarısından fazlasının zorunlu ihtiyaçlarını bile karşılayamaması oldu. Ankette çalışanların gelirlerinin zorunlu ihtiyaçlarını karşılama durumuna bakıldığında, yüzde 55.6’sını karşılamamakta, yüzde 44.4’ünün ise karşılamakta olduğu belirlendi.
GELİRİN YÜZDE 53’Ü GIDA VE KİRAYA
Ankette dikkat çeken bir sonuçta sağlık çalışanlarının aylık gelirlerinin harcama kalemleri oldu. Harcama kalemlerinin dağılımına bakıldığında çalışanlar ancak hayatlarını sürdürebilmekteler. Temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar. Sonuçlara göre çalışanlar gelirlerinin yüzde 22’sini kiraya, yüzde 31’ini gıdaya, yüzde 28’ini borçlara ve faturalara harcamakta. Geri kalan yüzde 14’ünü sağlık, eğitim ve ulaşım için ayırmaktalar.
“MAAŞLAR AÇLIK SINIRINDAN
KURTARILMALI”
Anket sonuçları ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci sağlık çalışanlarının ekonomik durumunu hiç iç açıcı olmadığına dikkat çekerek, “Sağlık çalışanları gelirleri ile sadece temel ihtiyaçlarını karşılayabilmekte, sosyal aktivitelerde yer alamamaktadırlar. Ekonomik durumları hiç de iç açıcı gözükmemektedir. Kısacası çalışanlar bugün sadece hayatlarını sürdürebilmektedirler. Unutulmamalıdır ki sağlık hizmetlerinde etkili bir sunum için çalışanlarında memnun edilmesi ve onların ihtiyaçlarının karşılanması şarttır. Avrupalı sağlık çalışanları Türk meslektaşlarından yaklaşık 4 kat daha fazla maaş alıyor. Açlık sınırının altında maaşa mahkûm edilen çalışanlar bir an önce bu maaşlardan kurtarılmalıdır” diye konuştu.
|