AB’nin kamuoyu yoklamalarından sorumlu kurumu Eurobarometre’nin, üye ve aday ülkelerde yapılan son kapsamlı araştırmasının dün açıklanan sonuçlarına göre, Türklerin yüzde 52’si Türkiye’nin AB’ye katılımından yana görüş bildiriyor.
AB genelinde, ülkelerinin AB üyesi olmasını olumlu değerlendirenlerin oranı yüzde 57. Bu oran Hollanda’da yüzde 77’ye, İrlanda’da yüzde 76’ya, Lüksemburg’da yüzde 74’e çıkarken, Hırvatistan’da yüzde 29’a, Avusturya’da yüzde 36’ya, Letonya ve Macaristan’da yüzde 37’ye, İngiltere’de yüzde 39’a, Kıbrıs Rum kesiminde yüzde 44’e, İtalya’da yüzde 51’e, Fransa’da yüzde 52’ye, Yunanistan’da ise yüzde 55’e düşüyor.
Araştırma sonuçları, Türklerin sadece yüzde 36’sının ulusal ekonomik durumdan memnun olduğunu gösteriyor. AB vatandaşlarının ortalama yüzde 52’si ülkelerinde ekonomik durumun iyi olduğunu savunurken, bunun aksini düşünenlerin oranı yüzde 44 olarak belirlendi. Ulusal ekonomik durumdan en memnun olan AB’liler Danimarkalılar (yüzde 99), Hollandalılar (yüzde 93), Finlandiyalılar ve İsveçliler (yüzde 92) ile İrlandalılar (yüzde 89). Memnun olmayanların başında ise Macarlar (yüzde 9), Bulgarlar ve Portekizliler (yüzde 10), Yunanlar (yüzde 22) ve Fransızlar (yüzde 26) bulunuyor. AB’nin “pozitif bir imaj” sahibi olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 52’de kalırken, bu oranın Türkiye’de yüzde 53 olduğu bildirildi. “AB’nin geleceği” konusunda iyimser olanların oranı yüzde 69 olarak belirlenirken, bu konuda en kötümserlerin yüzde 52 ile Türkler olduğu gözlemleniyor. Türkleri, yüzde 53 ile Hırvatlar ve Avusturyalılar izliyor.
AB’nin yürütme organı olan Komisyona güven yitirenlerin başında Türkler geliyor. Bu oranın, son 1 yılda yüzde 32’den yüzde 22’ye düştüğü görülüyor.
TÜRKİYE’DE AB KURUMLARINA
GÜVENSİZLİK VAR
AB Komisyonuna güven oranı AB genelinde yüzde 52 olarak belirlendi.
Avrupa Parlamentosuna güven AB genelinde yüzde 56’yı bulurken, bu oran Türkiye’de yüzde 24’e düşüyor.
AB kurumlarına en az güvenenlerin Türkler olduğu gözlemleniyor.
AB’lilerin yüzde 49’u AB’nin gelecekte genişlemesi gerektiğine inanıyor, yüzde 39’u buna karşı çıkıyor, yüzde 12’si ise bu konuda görüş bildirmiyor. Araştırma sonuçlarına göre Türklerin yüzde 50’si AB’nin genişlemesinden yana görüş bildiriyor. Bu oran Polonya’da yüzde 76’ya çıkarken, Lüksemburg’da yüzde 25’e, Avusturya’da yüzde 26’ya, Fransa’da yüzde 32’ye, Almanya’da yüzde 34’e düşüyor.
“TERÖRLE MÜCADELE AB ÇATISI
ALTINDA YAPILMALI”
AB’lilerin yüzde 81’i terörizme karşı ortak mücadelenin AB çatısı altında gerçekleşmesi gereğine inanırken, yüzde 69’u çevre sorunlarının, yüzde 62’si ortak savunmanın aynı çatıda ele alınmasını istiyor. AB’lilerin yüzde 66’sı bir “AB Anayasası” oluşturulması fikrine desek verirken, buna karşı çıkanların oranı yüzde 20’de kalıyor. Türklerin yüzde 42’si anayasadan yana tavır koyuyor.
AB bayrağının “iyi bir şey simgelediğini” düşünenlerin ortalama oranı yüzde 78 olarak gösteriliyor. Bu oran Türkiye’de yüzde 46’ya düşüyor.
AB genelinde kamuoyunu endişelendiren en öncelikli sorunlar işsizlik, güvensizlik ortamı ve ekonomik durumdaki olumsuz gelişmeler olarak belirleniyor.
|