Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını öngören anayasa değişikliği paketini, halkoyuna sunulmak üzere Başbakanlığa gönderdi. Genel seçimlere az bir zaman kaldığı için, bekleme süresi kısaltılmazsa 22 Temmuz’da iki sandığın zor olduğu belirtilirken, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı halinde de referandumun çıkmaza gireceği ifade ediliyor.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını öngören anayasa değişikliği paketini, halkoyuna sunulmak üzere Başbakanlığa gönderdi.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nin konuya ilişkin açıklamasında şöyle denildi:
‘’Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5678 sayılı ‘Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’u, Anayasa’nın 175. maddesi uyarınca, halkoyuna sunulmak üzere yayımlanması için Başbakanlığa göndermişlerdir.
Sayın Cumhurbaşkanı, ayrıca Anayasa Mahkemesi’nde dava açacaklarını ifade etmişlerdir.’’
Cumhurbaşkanı Sezer’in daha önce TBMM Başkanlığına iade ettiği yasa, 31 Mayıs 2007 tarihinde TBMM Genel Kurulunda aynen kabul edilmişti.
Cumhurbaşkanının halk tarafından, 5 yıllık süreyle en fazla iki defa seçilebilmesini öngören yasa, genel seçimlerin de 4 yılda bir yapılmasını, ayrıca TBMM’nin yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde, üye tamsayısının en az üçte biri (184) ile toplanmasını hükme bağlıyor.
CHP’NİN BAŞVURUSUYLA BİRLEŞTİRİLEBİLİNİR
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişiklik paketini halkoyuna sunma kararı ile birlikte Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası açacağını duyurması dikkatleri Yüksek Mahkeme’ye çevirdi.
CHP’nin yaptığı iptal başvurusu ile ilgili olarak raportörün ilk incelemesini tamamlamasının ardından esasa ilişkin incelemesini de tamamlamasını isteyen Yüksek Mahkeme, başvuruyu en kısa sürede gündeme alarak görüceğini açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, “Raportör şu anda esasını inceliyor. Tamamladıktan sonra gündem oluşturulacak. Bu arkadaşımızın kararına bağlı. Arkadaşımız çalışmasını tamamladıktan sonra en kısa zamanda biz gündeme verir ve görüşürüz” demişti.
Yüksek Mahkeme, Cumhurbaşkanı Sezer’in yaptığı başvuruyu, CHP’nin iptal başvurusuyla birleştirip karar verebilecek.
TEMMUZDA İKİ SANDIK ZOR
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in paketin halkoyuna sunma kararı prosedür gereği, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 120 günden sonraki ilk Pazar günün halkoyuna sunulacak. Yüksek Mahkeme, ondan önce karar verirse halkoyunun da bir dayanağı kalmayacak.
Hukukçular, raportörün incelemesi 120 günden fazla sürer, ve halk oylamasıyla aynı zamana gelirse, o zaman hukuki anlamda büyük bir kaos çıkacağını dile getirdi.
Halkoyunda, Yüksek Mahkeme’nin verdiği kararın tersi bir karar çıkma ihtimali hukuki olarak büyük sorun oluşturabilir.
Öte yandan, halk oylamasını 120 günden 45 güne indiren düzenlemede ise Sezer, en son 18 Haziran’a kadar incelemesini yapabilecek. Ancak bu madde seçim yasası çerçevesinde olduğu için bir yıl sonra yürürlüğe girecek.
Erdoğan: Hayırlı olsun
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Siirt Valiliğini ziyareti sonrasında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in anayasa değişikliği paketini referanduma götürme kararını ''hayırlı olsun'' sözleriyle değerlendirdi.
|