Birleşmiş Milletlerde, Mevlânâ Celâleddin Rumî’nin doğumunun 800. yılı dolayısıyla düzenlenen faaliyetler kapsamında bir film gösterisi yapıldı. Kanadalı oyuncu, film senaristi ve yapımcısı Tina Petrova’nın Mevlânâ ve felsefesiyle tanışmasının trajik hikâyesini belgesel tarzda anlattığı filminin gösteriminden önce Mevlânâ’nın şiirlerini ve felsefesini anlatan konuşmalar yapıldı.
Tina Petrova, filminin BM’de gösterilmesinden son derece memnun olduğunu belirterek, “Mevlânâ, ‘Kim olursan ol gel’ diyen felsefesiyle zaten BM ruhunu içinde taşıyan bir âlimdi” dedi.
Petrova, izleyicilerden büyük beğeni alan filminin gösteriminden sonra, Mevlânâ’nın şiirlerinin ve felsefesinin hayatını baştan aşağı değiştirdiğini, geçirdiği trafik kazasından sonra çektiği bütün bedensel ve manevî acıların Mevlânâ ile tanışmasıyla yavaş yavaş kaybolduğunu belirtti.
Filmini dünyada pek çok yerde göstermeyi kendine görev edindiğini belirten Petrova, “Türkiye’ye henüz gitmedim, ama dâvet gelirse filmimi orada da göstermeyi çok arzu ederim. Zaten Mevlânâ’nın yaşadığı Konya’yı mutlaka gidip görmem gerek” diye konuştu. UNESCO, 2007 yılını “Mevlânâ Yılı” ilân etmişti.
Chicago’da da anıldı
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Mevlânâ’nın 800. Doğum yıldönümü faaliyetlerinin altıncısı, ABD’nin Chicago şehrinde yapıldı.
Mevlânâ yılı faaliyetlerinin altıncısını oluşturan programa, Bakanlık yetkililerinin yanı sıra İstanbul Tarihî Türk Müziği Topluluğu, öğretim üyeleri ve san’atçılardan oluşan heyet katıldı.
Faaliyet, Tanıtma Genel Müdürü Özgür Özaslan’ın açılış konuşması ile başlayacak. Ardından İstanbul Türk ve İslâm Eserleri Müzesi Başkanı Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç’ın “Rumî ve Sema” başlıklı konferans verdi.
|