|
|
|
Osmanlı Balkanlarda hâlâ yaşıyor |
Osmanlı Balkanlarda hâlâ yaşıyor. Aralarında muhabirimiz Umut Yavuz’un da bulunduğu bir fotoğraf ekibi Balkanlardaki Osmanlı eserlerini, bütün Balkan ülkelerini dolaşarak tek tek fotoğraflayıp, kayıt altına geçmesini sağladılar. Sözkonusu fotoğraflar başta Konya olmak üzere bir çok yerde sergilenecek.
Konya’dan bir ekip, Balkanlar’daki Osmanlı eserlerini bütün Balkan ülkelerini dolaşarak tek tek fotoğrafladı. Fotoğraf sanatçısı İbrahim Dıvarcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balkanlardaki Osmanlı İzleri adını taşıyan projeyi, Feyzi Şimşek, Ahmet Kuş, Umut Yavuz ve Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim Karpuz ile birlikte gerçekleştirdiklerini belirtti.
Dıvarcı, böyle bir çalışmaya, Kültür ve Turizm Bakanlığının Dünya Mevlevihaneleri Belgeseli ve Fotoğraf Albümü Projesi için uğradıkları Bulgaristan ve Yunanistan’da tarihî eserleri fotoğraflarken karar verdiklerini belirtti.
Ardından, hiçbir sponsor desteği almadan 2006 Temmuz ve Ağustos aylarında 2 ay içinde Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Kosova, Makedonya, Bosna Hersek ve Sırbistan’ı gezdiklerini ve bugüne kadar bilinen ya da bilinmeyen bütün Osmanlı dönemi eserlerini tesbit etmeye çalıştıklarını anlatan Dıvarcı, şunları kaydetti:
‘’Hep Balkanlar’daki Osmanlı eserleri söylenir ancak gidip bakan olmazdı, biz bunu yaptık. Gezdiğimiz bütün Balkan ülkelerinde 60-70 civarında Osmanlı eseri fotoğrafladık. Bizi çok etkileyen tespitlerimiz oldu. Örneğin Yunanistan’daki Osmanlı döneminde yapılan cami, tarihî ev gibi birçok yapının kültür envanterimizde bulunmadığını tesbit ettik. Mesela Yunanistan’ın Larrissa (Yenişehir) şehrinde, 16. yüzyılda yapılmış bir Osmanlı camisi şimdi müze olarak kullanılıyor.’’
Bu ve benzeri, bütünüyle Osmanlı eseri olan tarihî yapının Osmanlı’ya ait olduğunun şüphe götürmemesine rağmen o ülke insanları tarafından, bilerek ya da bilmeyerek göz ardı edildiğini belirten Dıvarcı, ‘’Şu Bulgar ya da şu Yunan mimar tarafından yapıldı’ denilerek, üzerinde Maşallah yazan, girişinde Osmanlı kitabesi ya da tuğrası olan pek çok tarihî konak, Osmanlı dönemi eseri sayılmak yerine şu an o topraklar üzerinde yaşayanların eseri kabul ediliyor’’ dedi.
“DUYARLILIK YOK”
“Bu çalışmada öğrendiğimiz en önemli şey, Anadolu’da tarihî eserlere yönelik duyarlılığın 10’da birinin bile Balkanlarda olmadığıdır’’ diyen Dıvarcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘’Örneğin, Konya’daki Osmanlı zamanında yapılmış bir kiliseye biz, Osmanlı döneminde şu cemaat tarafından yaptırılmış deriz. Balkan ülkelerinde Romanya’nın Köstence bölgesi hariç hiçbir yerde Osmanlı döneminde Türkler tarafından yaptırılmış eserlere ‘Osmanlı eseri’ denilmiyor. Öyle ki tipik Osmanlı eseri olan bir tarihî caminin minaresini yıkıp müze yapmışlar ya da burasının eskiden bir ibadethane olduğu düşünülmeden, uygunsuz şekilde içkili lokanta olarak kullanmaya başlamışlar. Bu gibi örnekler tüm ekibi çok üzdü.’’
Dıvarcı, Balkanlar’ın onca tahribata rağmen yoğun bir şekilde Osmanlı izleri taşıdığını gördüklerini belirterek, bu çalışmanın ürünü olan, Tuna Nehri üzerindeki muhteşem köprüler, ince taş işçiliğinin kullanıldığı camiler başta olmak üzere, Balkanlar’daki 40 seçkin Osmanlı eserinin fotoğraflarından oluşan ilk sergiyi Konya’da geçen günlerde açtıklarını, bu fotoğrafları diğer şehirlerde de sergilemek istediklerini sözlerine ekledi.
|
/ KONYA
04.06.2007
|
|
|
Türkçenin şampiyonları Kırgızistan ve Makedonya’dan |
Bu yıl 5’si düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları finali 5 kıtadan gelen öğrencilerin okuduğu İstiklal Marşı’yla açıldı. 100 ülkeden Türkçe konuşan 550 öğrencinin katıldığı olimpiyatın finali, birbirinden renkli görüntülere sahne oldu.
Şiir dalında Kırgızistan’dan Aida Risbekkizi ‘Kepez’ isimli şiiriyle birinci olurken, onu Türkmenistan’dan Ajayip Allaşova ve Mozambik’ten İnranek Kalau izledi. Şarkı yarışmasında ise zirveye Makedonya çıktı. Havsa Mula ‘Yastayım’ şarkısıyla birinciliği elde ederken, ikinci Pakistanlı Sheessyed, üçüncü Ganalı Edna Yeboah Darko oldu. Olimpiyatlara katılan 550 öğrenciye, işadamlarından biner dolar ödül geldi. Törene katılanlar arasında İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, DP lideri Mehmet Ağar ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de yer aldı.
|
Yeni Asya
/ İSTANBUL
04.06.2007
|
|
|
Louvre Müzesi, dünya serisine İzmir’den başlıyor |
Louvre Müzesi Roma Dönemi Eski Eserler Daire Başkanı Jean Luc Martinez ve İzmir Fransız Kültür Merkezi Müdürü Jean Luc Maeso, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti.
Kocaoğlu’nun desteğiyle geçen yıl Louvre’da İzmir ile ilgili eserler sergisi açtıklarını hatırlatan Martinez, “Şimdi de Louvre Müzesi olarak dünyada ilk defa bir şehrin antik dönemini anlatan bir kitap hazırlıyoruz. Bugüne kadar sadece bir şehri anlatan kitaplar yayınlamamıştık. Dünyadan farklı şehirlerle yapacağız bu çalışmaya İzmir’le başlamak istedik. İzmir ve çevresi, arkeolojik dönemde çok önemliydi. Ayrıca Fransa olarak özellikle 17. ve 18. yüzyıllardan günümüze kadar İzmir’le çok yakın ilişkilerimiz oldu.” dedi.
Başkan Kocaoğlu da, daha önce Louvre Müzesi ile ortak bir sergi hazırladıklarını hatırlatarak, “Louvre Müzesi, İzmir kitabını 2008 yılında bitirecek. Her sene bir kitap yayınlamayı planlıyorlar. Biz de elimizden gelen desteği vereceğiz” diye konuştu.
|
04.06.2007
|
|
|
“İstanbul’da Köln Kültür Günleri” başladı |
Köln Belediyesince düzenlenen “İstanbul’da Köln Kültür Günleri’’, Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonundaki açılış töreniyle başladı.
Köln’de gerçekleştirilen ‘’İstanbul Kültür Günleri’’nin ardından İstanbul’da düzenlenen faaliyetin açılışına, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve eşi Özleyiş Topbaş, Köln Belediye Başkanı Fritz Schramma ve eşi Ulla Schramma, eski Köln Belediye Başkanı Nurbert Burger, Köln İstanbul Kardeş Şehir Derneği Başkanı Walter Kluth ve çok sayıda Alman konuk katıldı.
Açılışta konuşan Topbaş, kıtaların buluştuğu bir şehirde, medeniyet ve kültürün başşehrinde bulunduklarını belirterek, Kardeş şehir Köln ile İstanbul’un benzer özellikleri olduğunu söyledi. Şehirler arası diplomasinin önemine işaret eden Topbaş, yerel işbirliklerin, ülkelerin kalkınmasına fırsat tanıdığını ve barışın zeminini oluşturduğuna dikkat çekti.
Köln Belediye Başkanı Fritz Schramma da 10 yıl önce Recep Tayyip Erdoğan ile eski Köln Belediye Başkanı Nurbert Burger’in kardeş şehir protokolüne imza attıklarını hatırlattı. Schramma, şunları kaydetti: ‘’İstanbul ile Köln, aradan geçen 10 yıllık süre içinde birbirlerine daha çok inandılar. Bu ilişki daha canlı bir hale geldi. Köln’de yapılan Avrupa Kültür Başkenti İstanbul Günleri bizi çok etkiledi. Sayın Topbaş’a katkılarından dolayı yürekten teşekkür ediyorum. Bu faaliyetlere herkesi dâvet etmek istiyorum. Ancak bu şekilde diyaloğumuzun devam edeceğine inanıyorum.’’
|
04.06.2007
|
|
|
Tarihî eserler ihya edilecek |
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, şehrin tarihî değerlerini ortaya çıkararak, halkın hizmetine sunmak için çalışmalarına hız verdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, tarihî eserlerin yoğun olarak bulunduğu Akçakoca Mahallesi’nde incelemelerde bulundu. Başkan Karaosmanoğlu, tarihî değerlere sahip çıkmayı kendilerine görev saydıklarını söyledi.
Karaosmanoğlu, beraberindeki Saraybahçe Belediye Başkanı Halil Vehbi Yenice, Fen İşleri Daire Bakan Yardımcısı Ali Alp Arslan ve teknik personelle birlikte, Akçakoca Mahallesi’nde restorasyon çalışması yapılacak olan tarihi eserleri gezdi. Başkan Karaosmanoğlu, şehrin tarihî eser bakımından çok zengin olmasına rağmen, yeterli çalışma yapılmadığı için bugüne kadar bu konudan yararlanılamadığını anlattı. Kent turizminin canlandırılması için tarihî değerlere sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Başkan Karaosmanoğlu, “Biz bu konuda elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
|
Yeni Asya
/ KOCAELİ
04.06.2007
|
|
|
|