Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, klimaların yanlış kullanıldığında sinüzit, bronşit ve zatürre gibi hastalıklara sebep olabildiğini ve şişmanlamaya bile yol açtığını bildirdi.
Şeker hastaları, yaşlılar, bebekler, bağışıklık sistemi zayıf kişiler, kemoterapi hastaları, böbrek yetersizliği ve kronik akciğer hastalığı (astım, bronşit gibi) bulunanların ve sigara kullananların klimadan kaynaklanan hastalıklara daha kolay yakalanabildiğini anlatan Yorulmaz, ‘’Klima doğru biçimde kullanılmadığında ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır’’ dedi.
Klimadan çıkan soğuk havanın doğrudan insana çarpması ile ciddî soğuk algınlığı ortaya çıkabildiğini belirten Yorulmaz, şunları kaydetti: ‘’Çok sıcaktan ve terliyken klimalı ortama geçmek, vücut ısısını birden bire düşürerek kas ağrılarına neden olabilmektedir. Klimalar, ortamdaki nemi kurutarak üst solunum yolu hastalıklarına neden olmaktadır. Bakımı yapılmayan klimalarda üreyen mikroplar, yaşlılarda ve çocuklarda ölümle sonuçlanan hastalıklara neden olabilir. Klima, ortamdaki nemi kurutarak burun ve solunum yollarını koruyan mekanizmayı bozmaktadır. Klimalar bilinçsiz kullanıldığında özellikle kas romatizması ve kireçlenmesi olanları etkiler.’’
‘’KLİMA ŞİŞMANLATIYOR’’
Prof. Dr. Yorulmaz, Amerika’da yapılan araştırmalara göre, klimaların vücudu belirli bir ısıda tutmayı sağladıkları ve vücudun kendi ısı dengesini kurmasını engellediği için şişmanlığa yol açabildiğini ifade ederek, bunun yanında klimanın, kapalı mekânlarda hareketsiz biçimde daha uzun süre zaman geçirmeye yol açarak da şişmanlatabildiğini söyledi.
|