Konut finansman sistemi tutsat (mortgage) duyulmasına rağmen, sistemin herkes tarafından bilinmediği bildirildi. Araştırma şirketi GFK Türkiye, şehirleri temsilen 16 ilde yaptığı ‘’Mortgage Bilinirlik Araştırması’’, sistem konusundaki bilinirlik düzeyini, konut alma eğilimlerini ve konut alırken kredi kullanma eğilimlerini ortaya koydu.
Buna göre, araştırmaya katılanların yüzde 61’i tutsatı duyduğunu belirtirken, tutsatı duyduğunu belirten her üç kişiden biri sistem hakkında bilgi sahibi olmadığını ifade etti.
Katılımcıların yüzde 31’i sistem hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığını belirtirken, sistemi ‘’biraz’’ bilenlerin oranı yüzde 58, yeterince bilgi sahibi olanların oranı ise yüzde 11 olarak gerçekleşti.
Şehirlerde ikamet ettiği konutta kiracı olanların oranı yüzde 42 olarak belirlendiği araştırmaya göre, önümüzdeki 3 yıl içinde konut satın almayı düşünenlerin oranı yüzde 20. alt ekonomik sosyo gruplara doğru gidildikçe ev satın almayı düşünenlerin oranının yükseldiği görüldü.
Konut satın almayı düşünenlerin yüzde 52’si banka kredisi kullanmayı düşünürken, geri kalanı banka kredisini tercih etmiyor.
Konut hakkında en fazla ‘’tanıdıklar’’ ve ‘’emlâkçılar’’ aracılığıyla bilgi sahibi olunuyor. Bunu kendisi çevreyi gezerek bilgi alanlar ve interneti kullananlar izliyor.
TUTSATIN AVANTAJLARI
Tutsatın diğer konut kredilerinden daha avantajlı olduğunu düşünenlerin sistemin hangi avantajlarının bulunduğunun sorulması üzerine, katılımcıların yüzde 36’sı ev kirası yerine ödenebildiğini, yüzde 34’ü ödemesinin kolay olduğunu, yüzde 22’si taksitlerinin uygun olduğunu, yüzde 18’i ise kredi faiz oranının düşük olduğunu belirtti.
Sistemi avantajlı bulanların yüzde 4’ü evin kolay alındığını, yüzde 3’ü peşinatının düşük olduğunu ifade ederken, yüzde 3’ü peşinatının düşük olduğunu, yüzde 3’ü imkân olmayanların da ev sahibi olabildiğini, yüzde 2’si de devlet güvencesi olmasını sistemin avantajları arasında saydı.
Diğer taraftan sistemin diğer konut kredilerinden daha avantajlı olmadığını düşünenlerin yüzde 27’si faiz oranlarını yüksek, yüzde 22’si ödemeleri yüksek bulurken, yüzde 21’i vadelerin çok uzun olduğunu, yüzde 15’i de düşük gelirliler için avantajlı olmadığını belirtti.
|