Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu yayınlandı. Raporda, cari işlemler açığının büyük ölçüde bankalar dahil, özel sektör tarafından sağlanan uzun vadeli kaynaklarla finanse edildiği bildirildi.
Son yıllarda yükselen özel sektör yatırımlarının, hızlı büyümenin, hammadde fiyatlarındaki yükselişin ve düşen özel kesim tasarruf oranının sonucu olarak ortaya çıkan yüksek cari açığın, 2006 yılında daha çok uzun vadeli yatırımlarla finanse edildiği bildirilen raporda, ‘’Küresel likidite koşullarının gelişen ülkeler aleyhine dönebileceği göz önüne alındığında, cari açığın dikkatle takip edilmesi gerekmektedir’’ şeklinde görüş bildirildi.
Döviz ve kredi ile borçlanma konusunda uyarılara yer verilen raporda şöyle denildi: ‘’Hanehalkı borçluluk oranının artmaya devam etmesi ve tüketim harcamalarının giderek daha fazla kısmının kredilerle karşılanıyor olması hanehalkının geri ödeme gücü ve harcama kapasitesi açısından yakından izlenmelidir. Ayrıca, hanehalkının dövize endeksli borçlanmalarının toplam tüketici kredileri içerisindeki payı artmamakla birlikte, döviz geliri elde etmeyen hanehalkının döviz cinsinden borçlanmasının kur riski taşıdığı ve bundan kaçınılması gerektiği düşünülmektedir.”
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise raporun önsözünde yer alan değerlendirmesinde, son dönemlerde Türkiye’de risk kültürünün giderek yerleşmesinin ve risk yönetim araçlarının artan ölçüde kullanılmasının memnuniyet verici bir gelişme olduğunu belirtti. Bu durumun, Mayıs-Haziran 2006 döneminde yaşanan dalgalanmaların olumsuz etkilerinin sınırlı kalmasında önemli bir rol oynadığını, önümüzdeki dönemde de uluslararası kaynaklı risk faktörlerinin gelişiminin önem taşıdığını ifade eden Yılmaz, "Parasal ve mali disiplinin korunmasının yanı sıra ekonomik kesimlerin risk farkındalıklarını artırmaları ve bu çerçevede gereken tedbirleri almaları önem taşımaktadır” dedi.
|