İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak, “Vatandaşın devletle ilişkilerinde vatandaşa güven esasının yerleşmekte olduğunu, aksi sabit oluncaya kadar vatandaşın beyanının yeterli görüldüğünü” söyledi.
Bölgesel ve ekonomik kalkınma alanında Avrupa’nın kıyı bölgelerinin çıkarlarını korumak amacıyla çalışmalar yapan Avrupa’nın Kıyı Bölgeleri Konferansı (CPMR) Balkan ve Karadeniz Bölgesel Komisyonu Toplantısı, Çanakkale’de başladı.
İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 150 yıllık yerel yönetim tecrübesine rağmen merkeziyetçi yönetim anlayışı ve geleneğinin yakın zamana kadar değiştirilmediğini belirterek, yerel yönetimlerle merkezi yönetim arasında görev ve yetki dağılımının sürekli merkezi yönetim lehine geliştiğini söyledi. Hükümetin yerel yönetimlerle ilgili reformlarını anlatan Şarbak, şöyle konuştu:
‘’2003 yılında merkezi idare kuruluşları için, kurumsal ve fonksiyonel gözden geçirme yapılmış, bu çalışmanın sonunda bazı kamu kurumları kapatılmış, bazıları kaldırılarak görev ve yetkileri yerel yönetimlere devredilmiştir. Bu çalışma kamu hizmetine ilişkin bürokratik süreçlerin gereksiz ayrıntılar içerdiğini, kırtasiyeciliğin hizmetleri yavaşlattığını, bazen engellediği, elektronik uygulamanın yaygınlaşmadığını ortaya koymuştur.’’ Bürokrasi ve kırtasiyeciliği azaltan çok sayıda çalışma yapıldığını kaydeden Şarbak, ‘’Vatandaşın devletle ilişkilerinde vatandaşa güven esasının yerleşmekte olduğunu, aksi sabit oluncaya kadar vatandaşın beyanının yeterli görüldüğünü’’ söyledi.
|