Uluslararası Af Örgütünün 2007 yılı raporunda, Türkiye’de yapılan reformların uygulanmasında yeterli gelişme olmadığı görüşüne yer verildi. Merkezi Londra’da bulunan örgütün raporunda, TBMM’de yapılan yasal değişiklikler geniş biçimde özetlendikten sonra, uygulamaya eleştiri getirildi. Uygulamada “çok az gelişme emareleri” bulunduğu kaydedilen raporda, görüşlerini açıkladıkları için insanların yargıya sevk edildikleri, “doğu ve güneydoğu Anadolu’da insan hakları uygulamalarında hâlâ ihlâller görüldüğü” anlatıldı.
Güvenlik güçlerinin Diyarbakır’da yapılan ve şiddet içeren gösteriler sırasında aşırı güç kullandıklarına dair bilgi bulunduğu ifade edilen raporda, gözaltı sırasında işkence ve kötü muameleye ilişkin suçlamalarda genel bir azalma olduğu, buna karşın yargı sisteminde adaletsizlikler ve F tipi cezaevleriyle ilgili kaygıların sürdüğü görüşü dile getirildi.
Şiddete maruz kalan kadınların korunması için sığınma evleri oluşturma çabalarında da fazla ilerleme kaydedilmediği savunulan raporda, 301. madde ile ilgili tartışmalara da dikkat çekildi.
İlgili yasanın gazeteciler, yazarlar, yayıncılar, akademisyenler ve insan hakları savunucularının barışçıl yollardan fikirlerini beyan etmelerinin önüne temel engeller çıkardığı ifade edilen raporda, 301. maddenin hâlâ uygulanması yüzünden sözü geçen grupların mensuplarının sık sık mahkemelere sevk edildikleri belirtildi.
Şemdinli dâvâsına bazı sivil ve askerî yetkililerin müdahale girişiminde bulundukları iddiasının da yer aldığı raporda, hapishane şartları hakkında ise özellikle F tipi cezaevlerinde mahkûmların kötü muameleden, katı disiplin kurallarından ve tecritten yakındıkları iddia etti.
|