Bosphorus Gaz Corporation A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şen, ‘’Enerjinin kaynağı neredense, o kaynak sahipleri kimlerse onlarla zıtlaşmamamız lazım. Bugün Rusya o kaynağın sahibi...’’ dedi.
Yüzyılın doğal gaz yüzyılı olduğunu kaydeden Şen, Rusya’da tespit edilmiş 48 trilyon metreküp doğal gaz bulunduğunu, bu rakamın 86 yıl için tüm dünyanın yüzde 30’luk ihtiyacına cevap verebilecek bir büyüklük olduğunu aktardı.
Şen, İran ve Katar’da da 25’er trilyon metreküplük ispatlanmış rezerv bulunduğuna işaret ederek, ‘’Her iki taraftan Avrupa’ya gidecek yolun adı Türkiye’’ dedi.
Konuşmasında gerçekleştirilen bazı boru hattı projelerine de değinen Şen, ‘’Enerjinin kaynağı neredense, o kaynak sahipleri kimlerse onlarla zıtlaşmamamız lazım. Bugün Rusya o kaynağın sahibi...’’ görüşünü aktardı.
Samsun-Ceyhan boru hattı projesinde anlaşma yapıldığını, özel kanun çıkarıldığını, ancak ihaleye gidilmediğini anlatan Şen, şu görüşleri dile getirdi:
‘’Bunlar ileride Türkiye’nin başını ağrıtır. Yeni hükümetler geldiği takdirde enerji konusunda büyük olaylar olacağını görüyorum ben, bu işin içinde olan biri olarak... Rusya bu projede yok. Peki içine hangi petrolü koyacaksınız? Kazak petrolünü koyacaksınız. Hangi gazı koyacaksınız? Yok öyle bir gaz. Rusya’nın istemediği hiçbir büyük enerji boru hattını, içinde Rusya petrolü, doğal gazı yoksa yapamazsınız.’’
Ali Şen, Rusya Devlet Başkanı Putin’in bu faktörü kullanarak Batıyı tehdit ettiğini savunanlar olduğunu belirterek, ‘’Yıllardır Araplar kullandı. Allah da petrolü, doğal gazı onlara vermiş. Onlar da kendi politikalarını sürdürecekler. Türkiye çok akıllı olmalı. Türkiye’de son zamanlarda özellikle Türkiye’nin enerji köprüsü olması görevinde yanlış politikalar üretildiğini söylüyorum’’ diye konuştu.
BOTAŞ’LA ANLAŞMA
Şen, konuşmasında Ankara’da BOTAŞ ile Bosphorus Gaz arasında bir imza töreni yapıldığını da aktardı.
Şen, bir başka soru üzerine de Samsun-Ceyhan boru hattının Türkiye’nin enerji köprüsü olmasında, özellikle Akdeniz’den sıcak denizlere açılma yönünde fayda getireceğini söyledi.
Şen, Mavi akım projesine de değinerek, bunun hükümetler arası kanunla hayata geçirildiğini, Moskova parlamentosu ve TBMM’nin kabul ettiği bir proje olduğunu kaydederek, boru hattının o kadar çabuk Samsun’a getirileceğini kimsenin tahmin etmediğini, boru hattı Samsun’a ulaştığında Türkiye’de sadece 4 ilde doğal gaz bulunduğunu hatırlattı.
‘’Al-Öde’’ zorunluluğundan dolayı Türkiye’nin kullanmadığı gazı ödemeye mecbur olduğunu anlatan Şen, bunun bazı kesimlerce bilinmediğini ifade etti.
Şen, dünyada pek çok ülkenin doğal gazda Rusya’ya bağımlı olduğunu aktararak, BOTAŞ’ın geçen sene Gazprom’a 5 milyar 700 milyon dolar ödediğini belirtti.
‘’Peki Türkiye ne yapmalı?’’ sorusuna ise Şen, ‘’Türkiye’yi yönetenler, bürokratlar ve siyasetçiler dünyada enerji politikacıları ne yapıyorlarsa onu yapsınlar. Bu da çok basit; kaynak kimdeyse, mal kiminse onunla iyi ilişkilerde olmak’’ şeklinde cevap verdi.
|