Kocaeli Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASAUM) tarafından yapılan ‘’televizyon, kadın ve şiddet’’ konulu araştırmada, kadınlar arasında ‘’televizyonun şiddete özendirerek topluma zarar verdiği’’ görüşünün yaygın olduğu ortayı çıktı.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Umuttepe Yerleşkesi çevresindeki Üçtepeler, Sarıca ve Kabaoğlu köylerinde 175 kişi ile yüz yüze konuşma ve sormaca tekniği kullanılarak yapılan araştırmada, ‘’Televizyonda kadın ve şiddet eksenli programlarda kadının nasıl temsil edildiği, bunun söz konusu köylerde yaşayan bireyler tarafından nasıl algılandığı’’ araştırıldı.
Araştırmaya katılanların yüzde 51’i, 0-2 saat, yüzde 36’sı 3-5 saat, yüzde 7’si 6-8 saat, yüzde 5’i 9-11 saat, yüzde 1’i ise 12 saatin üzerinde televizyon izlediğini belirti.
Katılımcıların yüzde 33’ünün televizyon izleyerek, yüzde 36’sının ise el işi yaparak boş zamanlarını değerlendirdiği, televizyon izleyenleri daha çok ilkokul mezunu erkekler, el işi yapanları ise ilkokul mezunu kadınların oluşturduğu belirlendi.
Katılımcıların yüzde 62’si televizyonu ‘’bilgilendirici’’, yüzde 16’sı ‘’eğitici’’, yüzde 10’u ‘’eğlendirici’’ bulurken, geri kalan kesim ‘’diğer’’ ya da ‘’hiçbir faydası yok’’ cevabını verdi. Araştırmada, kadınlar arasında ‘’televizyonun şiddete özendirerek, topluma zarar verdiği’’, erkekler arasında ise ‘’örf ve adetlere zarar verdiği’’ görüşlerinin yaygın olduğu ortaya çıktı.
Katılımcıların yüzde 42’si televizyon programlarında kadınların en çok ‘’cinselliklerinin’’ ön plana çıkarıldığı ifade etti. Kadınların yüzde 25’i şiddetin daha çok kadın programlarında, erkeklerin ise yüzde 18’i yerli dizilerde ön plana çıkarıldığını söyledi.
Araştırmaya katılanların yüzde 82’si televizyon dizilerinde kadınların, töre cinayeti, şiddet gibi davranışları hak etmediğini düşünüyor. Erkeklerin yüzde 17’si şiddet gören kadınların boşanma yoluna gitmesi, kadınların yüzde 20’si ise polise başvurması gerektiğini savundu. Katılımcıların yüzde 42’si şiddetin eğitim ile çözülebileceğini, sorunun çözümünde televizyonda yayınlanan kadın programlarının yararlı olacağını ifade etti.
KADINLARDA BİLİNÇ EKSİKLİĞİ
KASAUM Müdürü ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Yengin, yaptığı açıklamada, televizyonda kadın ve şiddet eksenli programlarda kadınların geleneksel kalıplar içine “hapsedilerek’’, çoğunlukla olumsuz özellikler yüklenerek yansıtıldığını belirtti.
Bu programlarda, kadınla özdeşleşmiş meslekler ve kadının fiziği, cinselliği, güzelliği gibi özellikleri kullanılarak aynı kadın imajının üretildiği kanısına varılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Yengin, şunları kaydetti:
‘’Katılımcılar, yaşadıkları ortam, yetiştikleri çevre ve eğitim düzeyleri doğrultusunda her gün televizyonda izledikleri bu kadın imajının örf ve adetlere zarar verdiği ve şiddeti özendirdiğini düşünseler de tabiî karşılamaktadırlar.
Kadınların, kadın ve şiddet eksenli programları ve dizileri izlediklerini belirtmeleri, aynı şekilde şiddetin bu programlarda çok fazla yansıtıldığını söylemeleri birbiriyle çelişmektedir. Bu ifadeler, kadınların ‘bilinç’ konusundaki eksikliğinin en önemli göstergesidir.’’
Prof. Dr. Yengin, KOÜ Umuttepe Kampüsü çevresindeki köylerde yapılan araştırmanın ‘’Televizyon, kadın ve şiddet’’ konusunda Türkiye’ye ilişkin bazı gerçekleri yansıttığını, araştırmayı yaygınlaştırmayı amaçladıklarını kaydetti.
|