Bahçeşehir Üniversitesinde konuşan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, cumhurbaşkanlığı seçimi konusunun bir noktaya geldiğini belirterek, “Türkiye bunu tartışacak. Ama ben bu tartışmaya diz boyu giri-yorum. Bırakın halk seçsin” dedi.
Demirel, Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde düzenlenen “Global Liderlik Forumu”nun kapanışında bir konuşma yaptı. Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını da cevaplayan Demirel, “Cumhurbaşkanını halkın seçmesinin bir mahsuru var mıdır?” sorusu üzerine, “Ben 20 yıla yakın zamandır, Türkiye’de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini savunuyorum” diye konuştu.
Türkiye’de halkın muhtarını, belediye başkanını, milletvekillerini seçtiğini, seçtiği milletvekillerinin hükümeti kurduğunu, ancak cumhurun başını seçemediğini ifade eden Demirel, hukukçuların “Bu sistem parlamenter sistemse, cumhurbaşkanını halk seçerse, bu sisteme uygun olmaz” mütalaâlarına katılmadığını vurguladı. “Bu safhada başkanlık sistemine geçilsin demiyorum” diye konuşan Demirel, “Peki parlamenter sistem işlemiyorsa, halkın istediklerini vermiyorsa bunu ne kadar savunabilirsiniz? Eğer sistem işlemiyorsa sırf parlamenter sistem olduğundan dolayı onu savunmaya devam edemezsiniz” dedi.
Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Peki cumhurbaşkanını seçemeyişiniz iyi mi? 11. cumhurbaşkanını seçemediniz. 1980’lerde de Türkiye seçemedi cumhurbaşkanını. Her cumhurbaşkanlığı seçimi geldiğinde kabus oluyor Türkiye’de. 10 cumhurbaşkanından 6’sı asker kökenli. Gelin cumhurbaşkanlığı seçimi konusunu Türkiye’de tartışma konusu olmaktan çıkaralım. (Cumhurbaşkanlığı öyle bir yerdir ki halk yanlış bir seçim yaparsa işin içinden çıkamayız) diyenler var. Burada halka güvensizlik başlıyor. Ben buna isyan ederim. O zaman halkın mantalitesine, olgunluğuna inanmıyorsunuz. (Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir) diyorsunuz, ona da inanmıyorsunuz. Bu yanlıştır. Bu iş bir noktaya gelmiş şimdi. Türkiye bunu tartışacak. Ama ben bu tartışmaya diz boyu giriyorum. Bırakın halk seçsin.”
DP ruhuyla yola devam
Demokrat Parti (DP) adı altında birleşme kararı olan Doğru Yol Partisi (DYP) ve Anavatan Partisi’nde (Anavatan) Demokrat Parti ile yola devam etmekte kararlı. Demokrat Parti eski Genel Başkan Yardımcısı Cemal Şen’in geçtiğimiz cuma günü çalışma saati bitimine çok az bir zaman kala, İçişleri Bakanlığı’na Demokrat Parti’nin kuruluşuyla ilgili dilekçe vermesi, kafaları karıştırırken konuya ilişkin bir açıklama yapan DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, korsan Demokrat Parti girişimini eleştirdi. Ağar, “Aşılır bunlar, önemli değil. Hukuki bir süreç. Demokrat Parti ruhuyla yolumuza devam ediyoruz. Önemli olan isim değil, partinin ruhu” dedi. Ağar, en kısa sürede yeni bir isim bularak, tek çatı altında yollarına devam edeceklerini söylerken, isim krizine yol açanları da sert bir dille eleştirdi. Bunun hukuki bir süreç olduğunu ifade eden Ağar, ellerinde çok sayıda isim alternatif olduğunu söyledi.
|