Ankara Ticaret Odası (ATO), 2002-2006 döneminde işlenen suçların bilançosunu çıkardı. ATO’nun Emniyet Genel Müdürlüğü rakamlarından yararlanarak hazırladığı ‘’Suç Terörünün Bilânçosu’’ raporu, Türkiye’nin asayiş sorununun terör kadar tehlikeli bir tehdit unsuruna dönüştüğünü ortaya koydu.
Rapora göre, sokaklar bir anlamda ‘’eşkıyaya teslim oldu’’. Hırsızlık, yankesicilik, kapkaççılık, darp, yaralama ve mala zarar verme son 5 yılda en çok işlenen 10 suç arasında yer alıyor. Son 5 yılda işlenen suç türlerine bakıldığında listenin başında hep aynı suçların yer aldığı görüldü. ‘’Evden hırsızlık’’, ‘’darp’’, ‘’iş yerinden hırsızlık’’, ‘’otodan hırsızlık’’ ve ‘’yaralama’’, suç sayıları itibariyle yerleri değişse de, suç listesinin değişmeyen ilk beş sırasında yer aldı. Rapor, Türkiye’de ‘’öfke patlaması’’ da yaşandığını gösteriyor. 2002 yılına kıyasla patlama yapan suçlar yüzde 718,5 ile ‘’mala zarar vermek’’, yüzde 660,2 ile ‘’hakaret ve sövme’’, yüzde 592,3 ile ‘’tehdit’’ oldu.
ATO Başkanı Sinan Aygün, rapora ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin asayiş bakımından en kötü dönemini yaşadığını ifade ederek, esnafı can ve mal güvenliği kaygısı sardığını, para kazanmanın üçüncü plana düştüğünü belirtti.
Ankara’da bir sitede pek çok kez polise başvurdukları halde organize gasp ve hırsızlık olaylarının önüne geçemeyen esnafın, güvenliği sağlamak için bir hırsız çetesi ile anlaştığını anlatan Aygün, açıklamasında, ‘’Esnaf, hırsızı maaşa bağlayarak, hırsızı hırsıza havale etti’’ sözlerine yer verdi.
|