BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, medya ve dinin, kültürler arasındaki güvensizliği gidermede rol oynayabileceğini söyledi. BM Genel Kurulunda düzenlenen “‘Medeniyetlerarası Diyalog ve Barış Önündeki Engeller ve Fırsatlar” konulu toplantının açılışında konuşan Ban, “Yapmamız gereken şey, farklılığın bir tehdit değil, erdem olduğu gerçeğini yeniden teyit etmek” diyerek, özellikle medya ve dinin, insanlığın ortak değerlerini vurgulamada ve insanları olumlu yönde etkilemede üzerlerine büyük görev düştüğünü söyledi.
BM Genel Kurulu’nda düzenlenen ‘’Medeniyetler arası Diyalog ve Barış Önündeki Engeller ve Fırsatlar’’ konulu toplantının açılışında konuşan genel sekreter Ban, günümüzde yaşanan teknolojik gelişmelerin coğrafi açıdan ülkeleri birbirine yaklaştırdığını, ancak kültürler ve ülkeler arasındaki bölünmeleri sona erdirmeyi başaramadığını bildirdi.
Ban, ‘’Tam tersine günümüzde ‘öteki’ne, yani diğer dinlere, etnik kökenlere ve milliyetlere karşı artık daha fazla kuşkuyla yaklaşılıyor’’ diye konuştu. ‘’Yapmamız gereken şey, farklılığın bir tehdit değil, erdem olduğu gerçeğini yeniden teyit etmek’’ diyen Ban, özellikle medya ve dinin, insanlığın ortak değerlerini vurgulamada ve insanları olumlu yönde etkilemede üzerlerine büyük görev düştüğünü söyledi.
BM Genel Kurul Başkanı Şeyka Haya Raşid Al Halifa da yaptığı konuşmada, ‘’Ülkeler ve halklar arasındaki barış ve anlayışı tehdit eden aşırı ideolojileri reddetmeli, günümüz toplumunda dinin suistimal edilmesini engellemeliyiz’’ diye konuştu.
ARAP BİRLİĞİ: TÜRKİYE AB’YE ALINMALI
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, “Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin başarıya ulaşarak Türkiye’nin birliğe girmesini umut ediyoruz” BM Genel Kurulu’nun düzenlediği toplantılara katılmak amacıyla New York’a gelen Amr Musa, bir basın toplantısı düzenledi. Medeniyetler arası diyalog ve çatışma konusunda dünyada pek çok toplantı düzenlendiğini belirten Musa, konunun temelinin kültürel ya da toplumsal boyutta olmaktan çok siyasal düzeyde olduğunu vurguladı.
Musa, asıl sorunun farklı kültürler arasındaki çatışmadan çok, izlenen politikalardaki çatışmada olduğunu ifade ederek ‘’Dünyada son zamanlarda bir İslâm korkusu görülmektedir ve bununla mücadele edilmezse uluslar arası barış ve güvenlik bundan zarar görecektir’’ diye konuştu.
Arap Birliği’nin Ortadoğu sorununun çözümüne yönelik geliştirdiği resmî barış önerisinin masada olduğunu, ancak İsrail tarafından sorunun çözümü yolunda şimdiye dek siyasal bir irade göremediklerini söyledi.
Musa, Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından gündeme gelen Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili bir soruya verdiği cevapta, Arap Birliği’nin konuya bakış açısının bilindiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: ‘’Biz Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin başarıya ulaşarak Türkiye’nin birliğe girmesini umut ediyoruz. Aynı zamanda soruna (Hıristiyan kulübüne girmek isteyen Müslüman ülke) bağlamında bakılmasının da yanlış olduğunu düşünüyoruz. Bu tutumumuz zaten biliniyor. Hiç kimse, hiçbir ülke ya da AB, Türkiye ile müzakereleri durdurmak ya da kesmek için bir karar almayı düşünmüyor. Müzakereler sürecek ve müzakerelerin sonunda olumlu bir sonuca ulaşılmasını umut ediyoruz.’’
|