Kayseri’de özel bir lisenin öğrencileri elma ve üzüm sirkesinin ağız ve diş sağlığını koruduğunu ispatladı.
Lise öğrencileri Pınar Muhtaroğlu, Sümeyye İltekin, Kübra Karabulut ve Şengül Akdoğan, TÜBİTAK’ın düzenlediği liselerarası proje yarışması için yaptıkları çalışmada, diş macunu ve diş suyundaki kimyasal maddelerin zararlarına karşı alternatif çözüm yollarını araştırdılar. Araştırma grubu öğrencilerinden 10. sınıf öğrencisi Pınar Muhtaroğlu şu bilgileri verdi:
‘’Elma ve üzüm sirkesi, ağız ve diş sağlığı için son derece önemli tabiî çözümlerdir. Kullandığımız diş macunu, temizleme suları veya parlatıcılar birçok kimyasal madde içeriyor. Bu kimyasal maddelere maruz kalmadan tabiî yollarla ağız ve diş sağlığını korumanın yollarını araştırdık. Bu sebeple elma ve üzüm sirkesi üzerinde yoğunlaştık. Yaptığımız deneyler sonucunda öncelikle sirkeyi sulandırdık. Daha sonra kötü kokusunu önlemek için çilek, vişne, portakal gibi tabiî meyve aromaları kattık. Böylece hoş kokulu bir madde ortaya çıkmış oldu.’’ Elde ettikleri karışımı okuldaki arkadaşlarının katılımıyla test ettiklerini bildiren Muhtaroğlu, elma ve üzüm sirkesini belirli süre kullanan bütün öğrencilerin olumlu görüş bildirdiğini kaydetti.
|