Her türlü antidemokratik ve baskıcı tavırlara destek olan Türkiye’deki üniversite anlayışının değişmesinin hukuk devleti olma yolunda büyük bir aşama olacağı kaydedildi.
Yapılan değerlendirmelerde üniversitelerin giyim kuşamla uğraşmak yerine Türkiye’nin demokratikleşmesinde öncü olması gerektiği ifade edilirken, YÖK denetimindeki üniversitelerin, toplumun “kültürü, inancı ve değerleriyle barışık” olması istendi.
Türkiye 5 yeni vakıf üniversitesine daha kavuşuyor. İstanbul’da 4, İzmir’de bir yeni vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin kanun tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
Genel kurulda yaptığı konuşmada üniversitelerin toplumun her alanda öncüleri ve yol göstergeleri olduğunu ifade eden AKP İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya, “Üniversiteler olmadan bilimsel, kültürel, ekonomik kalkınma olamaz. Hukuk devleti standartları asla oluşturulamaz. Demokratik, sosyal, hukuk devleti olacaksak, kültürümüzle övüneceksek, üniversitelerin önünü, mutlaka, açmalıyız ve bu toplumla barışık üniversiteler kurmalıyız. Bu toplumun kültürüyle, inancıyla, değerleriyle barışık üniversiteler kurmalıyız. Bunları yapmadan öze önem vermeden üniversiteler kuruyorsak ne mânâsı var? Hep şekli konuşan, ama, özü unutmuş üniversitelerden ne bekleyebiliriz? Eğer, biz, sadece, kişilerin kafasının üstündekiyle, giyimiyle uğraşıyorsak, sadece buysa bütün derdimiz, kafasının içini aydınlatmayı düşünmüyorsak, kafasının üstüne ne koyarsak koyalım o, karanlık kalmaya mahkûmdur” dedi.
Yeni vakıf üniversiteleri
Kabul edilen kanuna göre, İstanbul’da Hüsnü Özyeğin Vakfı tarafından, “Özyeğin Üniversitesi”, Anadolu Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından, “İstanbul Aydın Üniversitesi”, Acıbadem Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından, “Acıbadem Üniversitesi”, Kemal Gözükara Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından, “İstanbul Arel Üniversitesi” ve İzmir’de Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından, “İzmir Üniversitesi” kurulacak.
Türkiye’de 93 üniversite bulunmakta. Bunun 68 tanesi devlet 25 tanesi de vakıf üniversitesi olarak eğitime devam etmekte. Yükseköğrenim kurumlarında okuyan öğrencilerin yüzde 95,4’ü devlet üniversitelerinde, yüzde 4,6’sı vakıf üniversitelerinde okumakta. Vakıf üniversitelerinin payı dünya ülkelerinde çok daha fazla bir orana sahip. Japonya’da vakıf üniversitelerinin payı toplam öğrenim kurumları içerisinde yüzde 81 iken, bu oran Kore’de yüzde 74, Amerika Birleşik Devletleri’nde yüzde 26 civarında.
1986 yılında 426 öğrenciyle eğitime başlayan vakıf üniversitelerinde bugün itibariyle 108 bin öğrenci eğitim görmekte.
|