Türkiye, dört buçuk yıllık AKP iktidarı döneminde yabancı sermaye girişine bağlı olarak düşen reel kur sayesinde enflasyon ve milli gelir artışı cephesinde göreli bir başarı sağlarken, spekülatif kâr için gleen sıcak paraya verdiği rekor getiriyle ise yüksek bir bedel ödedi.
2002 sonunda 8.9 milyar dolar düzeyinde bulunan Türkiye’deki sıcak para stoku, katlanarak arttı; bu yıl 20 Nisan’da 81 milyar doları geçti. Sıcak para hacmi, AKP döneminde büyük bölümü borsada olmak üzere toplamda 72 milyar dolarlık net artış gösterdi. Tek parti hükümetinin sağladığı istikrar, uyguladığı ekonomi politikalarıyla uluslararası finans sistemine enteğrasyonun artması ve YTL enstrümanların cazip getirisi sebebiyle Türkiye son yıllarda dünyada sıcak para yatırımlarının baş adresi haline gelirken, yoğun sermaye girişinin kuru geriletmesi, bu yatırımıcıların bdolar bazında getirisini rekor düzeylere taşıdı.
Borsada bire dört kazandı
2002 sonunda gelen sıcak paranın her 1000 doları, bu yıl Nisan sonu itibariyle borsada 4 bin 659 dolara, Devlet İç Borçlanma Senetlerinde (DİBS) 2 bin 929 dolara çıktı. Buna göre, sıcak para borsada yaklaşık bire dört, Hazine kâğıtlarında bire iki kazandı.
Sıcak para stoku 10 katına ulaştı
Türkiye’deki sıcak para stoku, 2002 sonunda 3.5 milyar doları borsada, 3.6 milyar doları DİBS’de ve 1.8 milyar doları da mevduatta olmak üzere toplam 8.9 milyar dolar düzeyinde bulunuyordu. Söz konusu stok izleyen yıllarda katlanarak arttı ve bu yıl Nisan sonu itibariyle borsada 45 milyar dolarlık portföyü bulunan yabancıların DİBS portföyü 31.9 milyar dolar, mevduatı ise 3.9 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.
|