CHP ilk tur oylamaya katılmama ve 367 sayısı bulunamazsa Anayasa Mahkemesine gitme kararında diretirken, cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül Meclisteki diğer partilerden ve bağımsız milletvekillerinden destek arıyor. Yarın yapılacak olan ilk turda 367 sayısının bulunması ve Gül’ün ilk turda seçilebilmesi için, AKP’liler dışında en az 14 milletvekilinin toplantıya katılması ve Gül için oy vermesi gerekiyor. AKP’nin fire vermesi ihtimali ise, muhtemel fireleri karşılayacak sayıda ilâve katılımı ve destek oyunu gerekli kılıyor.
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül’ün eşinin başörtülü olduğu tartışmalarına girmedi. Ağar, “Biz kimsenin çoluk çocuğu, ailesi ile meşgul değiliz. Bu siyasi bir karardır. Biz millet ile meşgulüz” dedi.
Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül’ü parti genel merkezinde kabul eden Ağar basına kapalı görüşmenin ardından ilk sözü Gül’e verdi. Ziyaretlerde demokrasinin gereğini yerine getirdiklerini ifade eden Gül, “Niçin aday olduğumu ve onaylanırsam nasıl bir cumhurbaşkanı olacağımı sayın Ağar ve arkadaşları ile paylaştım. Desteklerini istedim” dedi.
Görüşmeden tatmin olup olmadığı şeklindeki soruya Gül, “Demokrasinin en güzel şekilde işliyor olması, farklı görüşlerin olduğu bir ortamda herkesle görüşüyor olmam önemli. Benim tatmin olduğum budur. Bunun arzu edilen bir manzara olduğu herkes tarafından ifade ediliyor” cevabını verdi. Eşinin başörtülü olması nedenle yıpranabileceği biçimindeki soruya karşılık Gül, kendisinin bilinen bir şahsiyet olduğunu, her şeyin açık seçik ortada bulunduğunu vurguladı. Gül, başörtüsü ile ilgili tartışmalara girmek istemediğini söyledi.
Gül’ü yolcu ettikten sonra soruları cevaplayan Ağar, sürecin demokrasi ve hukuk çerçevesinde devam etmesini istediklerini, siyasetin mahkemede değil sandıkta yapılması gerektiğine işaret etti.
367 tartışmalarını “hukuku zorlama” olarak gördüklerini hatırlatan Ağar, cumhurbaşkanlığı seçimindeki tavırlarını Genel İdare Kurulu’ndan sonra kamuoyu ile paylaşacağını söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçimindeki sürpriz iddialarını değerlendiren Ağar, “Ben sürpriz beklentisini erken seçim kararı olarak beklerdim. İktidar millete gidememiştir. AP, DYP ve ANAP dönemlerinde ortaya çıkan seçim kompozisyonunu ortaya koyamamıştır. Bu saatten sonra her an seçimin geleceğine inanıyorum” dedi.
Siyasette her zaman diyalogdan yana olduklarını vurgulayan Ağar, “Siyaset her zaman yüz yüze bakmayı gerektirecek bir alandır. Biz kimsenin çoluk çocuğu, ailesi ile meşgul değiliz. Bu siyasi bir karardır. Biz millet ile meşgulüz. Milletin ne ile tatmin olacağını biliyoruz. Bu başarılırsa Türkiye ikili gerginlikten kurtulur” diye konuştu.
Gül’ün 367 temasları sürüyor
Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, adaylığı açıkladıktan sonra önce CHP’yi, ardından Anavatan Partisi’ni ziyaret etti.
Gül, daha sonra da TBMM’ye gelerek bağımsız milletvekillerini tek tek ziyaret edip desteklerini istedi. Abdullah Gül, ‘’Aslında demokrasinin güzel taraflarını yaşıyoruz. Belki de ilk defa bir cumhurbaşkanı adayı, milletvekillerini tek tek ziyaret ediyor. Tabii ki aday olarak bunlar benim görevim. Karar, milletvekillerinindir. Kararlarını nasıl verirlerse versinler, benim için saygındır’’ diye konuştu. Gül, 6 bağımsız milletvekilini TBMM’de ziyaret etti. Gül, Başbakanın TBMM’deki makamında, bir süre Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz ve bir grup AKP’li milletvekilleriyle görüştü.
Gül, daha sonra Çiçek ve Salih Kapusuz ile saat 19.00’dan itibaren ilk olarak İzmir Bağımsız Milletvekili Hakkı Akalın’ın TBMM’deki odasında ziyaret etti. Akalın, ziyarete ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmede Gül’e, adaylığının hayırlı olması dileğinde bulunduğunu belirtti. Gül’ün kendisinden destek istediğini ifade eden Akalın, ‘’Muhalefet partileri ve sivil toplum örgütleriyle görüşeceğim. Kendilerine, oylamayla ilgili bir tavır belirtmedim’’ dedi.
Abdullah Gül, daha sonra Hatay Bağımsız Milletvekili Fuat Geçen’i ziyaret etti. Geçen, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gül’ü, ‘’AK Parti grubu içinden çıkabilecek en iyi adaylardan biri’’ olarak niteleyerek, oylamaya katılıp katılmayacağına ilişkin bir karar vermediğini, bunu bir süre düşüneceklerini söyledi. Geçen, Gül’ün adaylığının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığına göre daha kucaklayıcı olduğunu ifade ederek, Gül’ün yaptığı bu ziyaretleri çok olumlu bulduğunu bildirdi. Geçen, ‘’Erdoğan, demokratik olgunluk eksikliği nedeniyle bu tür görüşmeleri yapamadı’’ diye konuştu. Bayburt Bağımsız Milletvekili Ülkü Güney de Gül’e ‘’hayırlı olsun’’ temennisinde bulunduğunu kaydetti. Güney, Gül ile yeni tanışmadığını, 15 yıllık bir siyasi birlikteliğinin olduğunu vurgulayan Güney, görüşmede siyasi bir konuşma yapmadıklarını söyledi.
‘’Anayasa’dan, İçtüzükten anladığım, kendi siyasi anlayışım; seçim günü o toplantıya girerim, oyumu da kullanırım. Bu benim en tabii hakkım’’ diyen Güney, şunları kaydetti: ‘’Abdullah Gül, yapı itibariyle toplumdan uzak bir insan değil. Toplumu kucaklayan, mütevazı biri. Son dönemde Dışişleri Bakanlığı yaparak da siyasette iyice pişti. Gül, AKP içindeki ismi geçen adaylardan en az gerilim yaratacak, en çok kabul görecek bir insandır’’ diye konuştu.
Abdullah Gül, daha sonra Mersin Bağımsız Milletvekili Ersoy Bulut, Amasya Bağımsız Milletvekili Mustafa Sayar ve Mardin Bağımsız Milletvekili Süleyman Bölünmez ile de görüştü. Edinilen bilgiye göre, Akalın, Bulut ve Sayar, oylamalar sırasında birlikte hareket edecekler.
‘’İsrail Gününe’’ katılmak üzere görüşmelerden erken ayrılan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, milletvekillerini ziyaretlerine ilişkin, ‘’İlk defa bir cumhurbaşkanı adayı, milletvekillerini ziyaret ediyor. Bu, demokrasinin güzelliği. Herkes meseleyi bu açıdan değerlendirmeli’’ yorumunda bulundu.
Bu arada Gül, dün de DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile DYP Genel Merkezinde bir araya geldi. DYP Genel Merkezi’ne gelen Gül’ü, Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan ile Genel Muhasip Bahattin Şeker karşıladı. Basına kapalı devam eden görüşme öncesinde görüntü alınmasına izin verildi.
Mecliste son durum
* AKP : 354
* CHP : 152
* ANAP : 20
* Bağımsız : 9
* DYP : 4
* GP : 1
* SHP : 1
* HYP : 1
|