Bursa medreseleri tarihte üstlendikleri kültürel ve bilimsel kimlikleri ile medeniyetin şekillenmesinde büyük paya sahip irfan yuvaları olarak geçmişte elde ettikleri saygıyı günümüzde Osmangazi Yerel Gündem 21 etkinlikleri ile tekrar kazanıyor.
Osmangazi Belediyesinin yenileme ve işlevsellik kazandırma çalışmaları ile şehrin kültürel hayatına kazandırdığı mekânlardan Haraçcıoğlu Medresesi de tarihî mekânların modern zamanlara uyarlanması kapsamında OSYEG 21 faaliyetlerine ev sahipliği yapıyor.
Tarihin tozlu sayfalarında, unutulmaya yüz tutarken tekrar hayata kavuşan ve şehir hayatına kazandırılmasının ardından kültür ve san’at faaliyetleri ile Haraçcıoğlu Medresesi’ne yeni bir kimlik yükleyen OSYEG 21, Haraçcıoğlu’nda çeşitli konserler, dinletiler ve söyleşiler ile Bursalılara alternatif bir mekân sunuyor.
Tasavvuf Müziği’ne gönül veren san’atçılar eşliğinde güzide eserlerin seslendirildiği Medrese, haftanın belirli günlerinde de çeşitli tarihî ve kültürel söyleşiler ile Bursalıları nostaljik bir yolculuğa dâvet ediyor.
Kaynaklara göre geçmişte bünyesinde bir de kütüphane bulunduğu öğrenilen medreseye, en kısa zamanda bir kütüphane eklenmesi ile kültürel mozaiğinin tamamlanması hedefleniyor.
Bulunduğu Kavaklı Mahallesine taze bir soluk kazandıran tarihî yapının, 1 dönümlük açık alanı bahçe olarak değerlendirilirken bahçesinde yer alan kamelyasında tarihin mistik atmosferini solumak mümkün. Mahalle sakinlerinin de sahip çıktığı tarihî yapı, yenileme çalışmalarının ardından hoşça vakit geçirilen bir sosyal alan olarak Osmangazili vatandaşlara hizmet vermekte.
Osmanlı’nın kuruluş yıllarında Bursa’da inşa edilen 70 medresenin büyük önemi olduğunu belirten OSYEG 21 Genel Sekreteri Rıfat Bakan, “Bursa’da yetişen âlimler İstanbul’da medreselerde müderrislik yaptılar. Birçok âlim Bursa’dan İstanbul’a gitti. Bugün belediyelerimizin, bu sokak aralarında kalmış tarihî medreseleri, dergâhları restore ederek yeniden kültür merkezleri olarak gün yüzüne çıkartması, bizleri son derece mutlu ediyor. Bu merkezlerde söyleşilerin yapılması musikî eserlerinin seslendirilmesi, hem ecdadın ruhaniyetini mesut ediyor hem de bizlerin istifade edebileceği böyle mekânlar yeniden ortaya çıkıyor” sözlerini kaydetti.
Bakan, tarihî ve kültürel mekânların tekrar kazandırılmasında Osmangazi Belediyesinin önemli bir misyonu üstelendiğini dile getirerek, “Belediyemizin tarihî yapıları halkımızın faydalanacağı sosyal alanlara dönüştürmesi bizleri gerçekten çok mutlu ediyor. Hele ki bu alanları OSYEG 21’in nezaretine vermesi bizleri ayrıca mutlu eden bir husus. Bizlerde gönüllülerimize tahsis edilen bu tarihî mekânlarda kendi bünyemizdeki kültürel etkinlikleri icra ederek şehrimizde kültürel anlamda yeni renkler kazandırmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
|