Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ermenistan yönetimine 2005 yılında yapılan, 1915 yılındaki olayları Türk ve Ermeni tarihçilerinden oluşan ortak bir komisyonunun incelemesiyle ilgili teklifi dün ABD’nin en önemli gazetelerinde tam sayfa ilan olarak, “Haydi 1915’de olanlarla ilgili gerçeği birlikte ortaya çıkaralım” başlığıyla verildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ermenistan yönetimine 2005 yılında yapılan, 1915 yılındaki olayları Türk ve Ermeni tarihçilerinden oluşan ortak bir komisyonunun incelemesiyleilgili teklifi bugün ABD’nin en önemli gazetelerinde tam sayfa ilan olarak verildi.
Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği tarafından verilen ilan, bugün New York Times, Washington Times, Los Angeles Times, International Herald Tribune gazetesinin ABD ve Avrupa baskıları ile ABD Kongre çevrelerinin gazetesi Roll Call’da yayınlandı.
“Haydi 1915’de olanlarla ilgili gerçeği birlikte ortaya çıkaralım” başlığıyla çıkan ilanda, Türkiye’nin Ermenistan’ı tarihi gerçekleri birlikte incelemeye ve araştırmaya davet ettiği, bu amaçla Türkiye’nin“Ortak Tarihçiler Komisyonu” kurulmasını Ermenistan’a teklif ettiği hatırlatıldı. İlanda ayrıca kurulması teklif edilen bu komisyonun üçüncü taraflara da açık olmasının öngörüldüğü ifade edildi.
Türkiye’nin tüm arşivlerinin açık olduğu ve arşivlerine ulaşılması konusunda garanti verdiğinin vurgulandığı ilanda, “Biz geçmişimizle ilgili gerçeklerle yüzleşebiliriz ve Ermeniler’i de aynı şeyi yapmayadavet ediyoruz” denildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Nisan 2005 tarihinde Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan ve Ermeni halkına “1915 yılında olan olayları araştırmak üzere Türk ve Ermeni tarihçilerden ve diğer uzmanlardan oluşanortak bir komisyon kurmayı ve bu amaçla yalnızca Türkiye’de ve Ermenistan’daki arşivleri değil, ilgili üçüncü ülkelerin arşivlerini de kullanmaya ve bulunan gerçekleri uluslararası kamuoyuyla paylaşmaya çağırdığı” hatırlatıldı.
Başbakan Erdoğan’ın “Ülkelerimizin liderleri olarak ana görevimiz gelecek kuşaklara hoşgörünün ve karşılıklı saygının hüküm sürdüğü barışçıl ve dostluk üzerine kurulu bir gelecek bırakmaktır” sözleri ilanda yer aldı.
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün de 28 Mart 2007 tarihinde Başbakan Erdoğan’ın yaptığı bu teklifi tekrar teyit ederek, “Ermenistan’dan bu ortak komisyonun kurulmasını ve komisyonun varacağısonuçları kabul ettiğine dair olumlu bir yanıt almayı sabırsızlıkla bekliyoruz” dediği ve bu kapsamda Gül’ün ABD dahil üçüncü ülkeleri, bu komisyonda çalışacak ve bu trajik olayların aydınlatılması için ciddiyetleçalışacak bilim adamları seçilmesi konusunda katkıda bulunmaya davet ettiği hatırlatıldı.
“Tarihi olaylarla ilgili kanun çıkarmaya yönelik çabaları değil, tarihi inceleme amacı taşıyan çabaları destekleyin” denilen ilanda, ayrıca ABD Başkanı George W. Bush’un Başbakan Erdoğan’nın ortak tarihçiler komisyonukurulması teklifinin Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkiler açısından önemli olduğuna dair yaptığı açıklama da yer aldı.
ABD Başkanı Bush’un yanısıra Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, eski ABD başkanı Bill Clinton ve Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II’nin 1915 olaylarının ancak iki taraf ve iki tarafın tarihçileri tarafından tartışılabileceğini ve bir çözüme kavuşturabileceğini belirten açıklamalarına da ilanda yer verildi.
|