Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Yusuf Sarınay, Türkiye’nin tarihiyle yüzleşemeyeceği hiçbir konu olmadığını, ancak tarihin irdelenmesinden başka ülkelerin rahatsız olabileceklerini söyledi.
Sarınay, Almanya’nın başşehri Berlin’deki Türkevinde ‘’Devlet Arşivleri ve Ermeni Sorunu’’ konulu konferans verdi ve katılımcıların sorularını cevaplandırdı. Ermeni soykırımıyla ilgili iddiaların tümünün asılsız olduğunu, bunun Osmanlı arşivlerindeki 135 milyon belge arasından konuyla ilgili yaklaşık bir milyon belgede açık bir şekilde görülebildiğini belirten Sarınay, ‘’Tarihimizle yüzleşemeyeceğimiz hiçbir şey yok, çıkartacağımız hesaplardan başkaları rahatsız olur mu, onu bilemem’’ dedi.
Anadolu’daki Ermeni isyanlarının İngiltere ve Fransa’nın da desteğiyle 1878 yılında başladığını, Ermenilere İngiliz ve Fransız üniformaları giydirildiğini ve Ermeni çetelerin yüzbinlerce Türk’ü öldürmesi üzerine Osmanlı devletinin tehcir kararı aldığını anlatan Sarınay, Osmanlı hükümetinin Ermenilerin mal varlıklarının korunması, yol güvenliği, kendilerine içecek ve yiyecek sağlanması gibi konularda bile genelgeler çıkardığına ilişkin belgeler bulunduğunu ifade etti. Bununla birlikte, Ermeni çetelerin saldırılarına karşı tehcir edilen Ermenilere yönelik intikam saldırıları olduğunu kaydeden Sarınay, Osmanlı devletinin bu durumda da adaletli davranarak, görevini ihmal eden ve olaylara karışan görevlileri bizzat yargıladığını söyledi. Sarınay, kurulan gezgin soruşturma komisyonlarıyla olayların tespit edildiğini, yargılanan 1673 görevliden 528’inin güvenlik, 170’inin kamu görevlisi olduğunu, bu kişilerden 67’sinin idam edildiğini ve 500’den fazla kişinin hapse atıldığını kaydetti.
|