İstanbul Üniversitesi Mezunlar Derneği tarafından Amerika’da organize edilen ‘Karikatürün Ülke Politikaları ve İnsan Düşüncelerine Etkileri’ konulu panelde konuşan ünlü karikatürist Salih Memecan 28 Şubat sürecindeki tartışmalardan sıkılarak ABD’ye geldiğini söyledi.
Ünlü çizer Memecan, “Keyifli bir gazete çıkarıyorduk. Birdenbire tartışmalar başladı. Darbenin iyisi olur mu olmaz mı tartışmaları resmen işin tadını kaçırdı. Bu kritik dönemde kavganın içinde olsaydık taraf olmak zorunda kalacaktık. 28 Şubat dönemi sıkıntılıydı. Ailece bunaldık. Bari bir yıllığına ABD’ne gelelim dedik; geliş o geliş” dedi.
Geçtiğimiz yıl Avrupa’da yaşanan karikatür krizine de değinen ünlü çizer, hiçbir ülkede sonsuz bir özgürlük anlayışının olmadığını toplumun kendi kısıtlamaları olduğunu ifade etti. Salih Memecan, “Karikatürün önünde kanuni bir yasak olmamalı. Karikatürist istediğini çizebilmeli. Bu demek değildir ki karikatürist Hz. Muhammed’in kafasının üstünde bombalar varmış gibi tasvir edebilmeli. Basın özgürlüğünü savunan Amerika’da bile siyah ABD vatandaşını, patlak dudaklı çizemezsiniz. Çünkü bu siyahlara, kölelik dönemini hatırlatır” diye konuştu.
Danimarka’da yayınlanan karikatürlerin sipariş üzerine yapıldığını, bu işteki sorumluluğun çizerden daha çok editöre ait olduğunu ifade eden Memecan, “Danimarka’da yayınlanan karikatürler acemi çizerlerin işi. Sipariş üzerine çizilen şeyler. Karikatüristin bu şekilde hissedip de çizdiğini sanmıyorum. Bir provokasyon söz konusu. Dünyanın hiçbir yerinde sonsuz özgürlük yok. Toplumun kendi kısıtlamaları var dikkat etmek gerekiyor” ifadesini kullandı.
|