TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclisin, tüm halk kesimlerinin, hemen hemen tüm mesleklerin tamamının temsil edildiği bir mozaik yapıya sahip olduğunu hatırlatarak, “Birinci Meclis’i oluşturan vefakar Anadolu evlatlarının çizdiği yolda emin adımlarla ve kararlılıkla yürüyoruz” dedi.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde, Birinci Büyük Millet Meclisi’nde düzenlenen törende konuşan Arınç, esarete karşı verilen milli mücadelenin en çetin günlerinde, yokluklar, imkansızlıklar içerisinde yapılan seçimler sonucunda ortaya çıkan milli iradenin 1. Büyük Millet Meclisi’nde hayat bulduğunu söyledi. Milletin hafızasında, ‘’demokrasi anıtı gibi duran’’ bu binanın hikayesinin, aynı zamanda Türk milletinin bağımsızlık serüveninin özeti gibi olduğuna işaret eden Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘’İlk Meclis, bir ‘Mütevaziler Meclisi’ydi. Tüm sadeliğine karşın Birinci Meclis, devleti, ordusu, ekonomisi ve her şeyiyle çöktüğü sanılan bir milletin yeniden dirilişinin adresi oldu. İmtihanların en çetinini geçiren Birinci Meclis’in yapısını ve çalışmalarını özellikle vurgulamamız gerekiyor. Meclis, tüm halk kesimlerinin, hemen hemen tüm mesleklerin tamamının temsil edildiği bir mozaik yapıya sahipti. Devlet memurlarından işçilere, esnaftan çiftçilere, din adamlarından aşiret reislerine, gazetecilerden asker, şair ve avukatlara kadar herkes bu Meclis’teydi.Burada farklı sesler vardı ama hepsi ‘milli orkestranın’ bir parçasıydı. Burada herkesten farklı bir ses çıkar ama onların seslerinin tümü milli orkestranın özgürlük marşına dönüşürdü. Burası ülkenin her deseninin özgürce hayat bulduğu ve kendisini ifade ettiği ‘Farklılıklar Meclisi’ydi.Onlar; kökenleri, fikirleri, meslekleri farklı ama amaçları, hayalleri ortak, özgürlük erleriydi.Hepsinin farklılıklarını birliğe dönüştüren neden, beraber yaşadıkları işgal altındaki vatanlarının bağımsızlığa kavuşmasıydı. Çünkü onlar ‘söz konusu olan vatansa gerisi ayrıntıdır’ anlayışına sahip insanlardı.’’
Milleti buhranlı günlerden selametle çıkaran ve yeni bir başlangıç fırsatı sağlayan kavramın, bu mutabakat olduğuna işaret eden Arınç, ‘’O çetin günlerde ülkemizin önünü açan bu kavrama bugün de ihtiyacımız var’’ dedi.Arınç, konuşmasının ardından, Birinci Millet Meclisi Özel Defteri’ni de imzaladı.
|