‘Çağın Vebası Uyuşturucu’ konulu konferansta, günümüzdeki kaçakçılıkla mücadelenin, bağımlılıkla mücadelede de ön plana çıkarılması gerektiği belirtildi.
Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu’nun (TÜGİK) ilk sosyal sorumluluk projesi olan ‘Madde Bağımlılığı ile Mücadele’ konulu çalışmanın ilk durağı Mersin oldu. TÜGİK Yüksek İstişare Konseyi’nin (YİK) çalışmaları neticesinde hayata geçirilen proje çerçevesinde TÜGİK, Mersin Genç İşadamları Derneği (MEGİAD) ve Mersin Üniversitesi işbirliği ile ‘Çağın Vebası Uyuşturucu’ konulu konferans yapıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Mersin Genç İşadamları Derneği (MEGİAD) Başkanı Kasım Tanrıöver, madde bağımlılığı ile mücadele konusunun sadece iş âlemini değil, bütün toplumu ilgilendiren bir unsur olduğunu belirterek, mücadele konusunda biz genç işadamları olarak elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.
Konferansta konuşan TÜGİK Genel Başkanı Hazim Sesli ise, “Madde bağımlılığı, her geçen gün insanlığı tehdit eden önemli sorunlardan biri olma özelliğini artırarak sürdürmektedir. Görünen o ki, sürdürmeye de devam edecektir. Zira doğrudan veya yarattığı yan etkilerle uyuşturucu maddeler, her yıl binlerce insanın ölümüne ve özellikle genç neslin madden ve manen imhasına neden olmaktadır” dedi. Uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadelenin gerek Birleşmiş Milletler gerekse Interpol gibi kuruluşlarca ciddî bir şekilde yürütüldüğüne de dikkat çeken Sesli, “Bu alanda ülkemiz de en başarılı ülkelerden biridir. Ancak, uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadelede elde edilen başarılara rağmen, maalesef dünyanın hemen her köşesinde madde bağımlılığı da hızla artmaya devam etmektedir. Dolayısıyla gelişmiş ülkeler, gündemlerine, kaçakçılıkla mücadele yanında bağımlılıkla mücadeleyi de katmış bulunmaktadırlar” diye konuştu.
BAĞIMLILIKLA MÜCADELE
ÜST KURULU KURULMALI
Batı toplumlarının da uyguladığı yöntemi örnek alındığında, devlet ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ve birbirlerine olan desteğin önem arz ettiğini vurgulayan Sesli, “Bağımlılıkla Mücadele Üst Kurulu İçişleri Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT) ve Gümrük Müsteşarlıkları temsilcilerinden oluşmalı. Kurul, bu alanda mücadele eden kamu ve özel kuruluşlar, mahallî idareler, uzmanlaşmış enstitüler, sivil toplum örgütleri, medya ve bireylerin çabalarını desteklemeli ve koordine etmeli. “Sağlık, Eğitim ve Yurttaş Komiteleri” oluşturulmalı. Üst Kurul çalışmalarını Bölgesel ve Kurumsal Bilgi Araştırma Merkezleri kanalıyla yürütmeli” şeklinde konuştu.
MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE HAFTASI
“Madde Bağımlılığı ile Mücadele Günü ve haftası ilan edilerek, her yıl o gün ve o hafta kamuoyu bilgilendirilmeli, medyanın da katkılarıyla okullarda, sivil toplum kuruluşlarında, mahalli idarelerde bilgilendirme, bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı” diyen Hazim Sesli, “Bizler TÜGİK camiası olarak, bu alanda gençlerimizi bilgilendirme ve bilinçlendirme yönünde çalışmalara başlamış bulunmaktayız” şeklinde konuştu.
|