Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye’nin AB ile müzakerelere başlayan bir ülke olduğunu hatırlatarak, bu sürecin dikkatli ve yoğun şekilde devam ettiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Üsküp havaalanında baş başa bir görüşme yaptığı Makedonya Dışişleri Bakanı Antonio Miloşoski ile bu sefer heyetlar arası görüşmelerde bir araya geldi. Görüşmenin ardından, iki ülke dışişleri bakanlıklarının eğitim merkezleri arasında işbirliğini öngören mutabakat zaptı ile iki ülke arasında çevre konusunda işbirliğini öngören iki anlaşma imzalandı. Dışişleri Bakanı Gül, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Gül, bir başka soru üzerine, Türkiye’nin AB ile müzakerelere başlayan bir ülke olduğunu hatırlatarak, AB müktesebatını üstlenme süreci içinde olduklarını belirtti.
Türkiye’nin, Kopenhag siyasi kriterlerini karşılaması sebebiyle müzakerelere başlayan bir ülke olduğuna işaret eden Gül, bunun teknik bir süreç olduğunu kaydederek, bu sürecin dikkatli ve yoğun şekilde devam ettiğini söyledi. Gül, önümüzdeki günlerde müzakerelerde bazı yeni fasılların açılacağını belirterek, bu konuda Türkiye’nin hazırlıklarını tamamladığını bildirdi.
Türkiye gibi nüfusu ve ekonomisi büyük bir ülkede bu sürecin biraz daha uzayabileceğini söyleyen Gül, müzakere sürecini başarılı şekilde tamamlamanın önemli olduğunu vurguladı. Makedonya’nın aday statüsünden memnuniyet duyduğunu tekrarlayan Gül, bu ülkenin reform sürecini devam ettirmesi halinde AB’ye üye olmasının kaçınılmaz olduğunu kaydetti. Makedonya Dışişleri Bakanı Miloşoski de AB ile ilgili aynı soruya cevaben, ülkesinin AB’ye üye olmasından çok, ne zaman üye olacağının konuşulduğunu belirterek, bu çerçevede reform sürecini sürdürmede kararlı olduklarını ifade etti.
Gül, “dost ve kardeş” Makedonya ve Türkiye’nin ortak kültür, tarih ve çıkarları olduğunu ifade ederek, bu dostluğun çok sağlam temeller üzerinde kurulduğunu söyledi. Makedonya’yı, bağımsızlığını ilan eder etmez anayasal ismiyle tanıyan ilk ülkelerden birinin Türkiye olduğunu hatırlatan Gül, siyasi, ekonomik, kültürel ve savunma alanlarında ilişkilerin kuvvetli şekilde devam ettiğini belirtti. Dışişleri Bakanı Gül, Makedonya’daki Türk toplumu konusundaki bir soru üzerine, Makedonya’nın çok kültürlü ve etnik yapısının kendisi için bir zenginlik olduğunu söyleyerek, Ohri anlaşmasıyla bunun garanti altına alındığını bildirdi.
Gül, ülkede Türkçe’nin öğretiliyor olmasının memnuniyet verici olduğunu, bunun ilişkileri güçlendireceğini, katılımcılığın, herkesin en iyi şekilde temsilinin Makedonya’yı güçlü hale getireceğini belirtti. Makedonya’daki Türklerin Makedonya’nın sadık vatandaşları olduğunu ifade eden Gül, Türklerin ülkedeki varlığının ikili ilişkilerin geliştirilmesi için önemli olduğunu ve köprü vazifesi gördüğünü kaydetti.
|