Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Türkiye’nin bir yargı reformuna ihtiyacı olduğunu belirterek, kendilerinin de 4.5 yıldır yapmaya çalıştıklarının bu resmin parçalarını oluşturmak olduğunu söyledi.
Bakan Çiçek, Avrupa Birliği, Türkiye ve İngiltere tarafından ortaklaşa düzenlenen 1. Ulusal Denetimli Serbestlik Konferansı’nın açılışında konuştu. Çiçek, son dönemde yargı reformu konusunun sık sık gündeme getirildiğine işaret ederek, bakanlık olarak kendilerinin 4.5 yıldır yargı reformu konusunda yaptıklarının bir resmin parçalarını oluşturmak olduğunu kaydetti. Çiçek, yargı reformu için çağdaş yasaların oluşturulması, kurumsal yapının gözden geçirilmesi, adil ve etkin yargılama için hakim ve savcıların bilgilendirilmesinin gerekli olduğunu belirtti. Çiçek, ceza sisteminde köklü değişiklikler yapıldığını ve bunların bir kısmının uygulama safhasında olduğunu söyledi. İnfaz uygulamaları ve rejiminin yeniden ele alındığını kaydeden Çiçek, denetimli serbestlik sitmenin soruşturma, sorgulama, hükümlülük aşamasında adalet sistemi açısından önemli bir boşluğu doldurduğunu belirtti.
Çiçek, adelet hizmetlerinin suç işleyen bir kişinin yargılanmasıyla değil, kişilerin hükümlülükü ve soruşturma aşamalarında izlenmesiyle değerlendirildiğini ifade etti.
Bakan Cemil Çiçek, denetimli serbestlik şubeleri tarafından 2006 yılı içerisinde mahkemelerce verilen 30 bin 612 denetimli serbestlik kararının infazına başlandığını, 21 bin 485 rapor hazırlanarak cumhuriyet savcılıklarına ve mahkemelere gönderildiği, koruma kurulu tarafından 76 suçtan zarar gören ile 663 hükümlüye yardım yapıldığı ve 309 eski hükümlünün işe yerleştirildiğini açıkladı.
REFORMLAR DEVAM ETMELİ
Avrupa Komisyonu Delegasyonu Kurumsal Gelişim ve Sivil Toplum Daire Başkanı Michael Voegele ise, Türkiye’nin son bir kaç yıl içerisinde çok önemli reformlar yaptığını belirterek, yeni ceza kanunun çıkarıldığını söyledi. Yeni kanunların insanı yönünün ön planda olduğuna işaret eden Voegele, yeni ceza kanunuyla birlikte uygulanmaya başlayan denetimli serbestlik insanları cezaevine konulmadan takip edilmelerini sağlaması ve onlara yardımcı olunması bakımından önemli olduğunu ifade etti. Voegele, yeni yasayla birlik cezaevlerinin dolması ve suç işleme oranlarının düşmesi açısından önemli olduğuna işaret eti.
Türkiye’nin reformları devam ettirmeye ihtiyacının olduğunu ifade eden Voegele, yasanın uygulanmaya başlanmasıyla birlikte 3 bin kişinin denetimli serbestlik kapsamına alındığını ifade etti. Avrupa Birliği olarak adalet ve özgürlüğe çok fazla önem verdiklerini anlatan Voegele, temyiz mahkemeleri konusunda Türk yargısına önemli oranda destek verdiklerini anlattı.
İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Nick Bard, denetimli serbestlik Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girişinde önemli olduğunu ifade etti. Bard, denetimli serbestlik projesinin İngiltere’de uzun yıllardır uygulandığını anlattı.
Proje kapsamında 69 seminer düzenlendiği, bin 446 kişiye eğitim verildiği ve 4 ülkeye çalışma ziyareti gerçekleştirildiği, önümüzdeki ay içerisinde sona ereceği kaydedildi.
|