Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ankara ile sürdürülen tam üyelik müzakerelerinin ucu açık bir süreç olduğunu, ancak 50 yıl sonra AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ünümüze oranla daha sıkı bir hale gelmiş olacağına inandığını söyledi.
Merkel, İtalya’da yayımlanan günlük gazetelerden La Repubblica’ya verdiği demeçte, “Avrupa, elli yıl sonra nasıl olacak? Hangi sınırlara sahip olacak?” sorusuna karşılık, “Açılım, sürekli Avrupa’ya tam üyelik olarak algılanmamalıdır. Ama bu, komşu ülkelere yönelik politikalar açısından da AB’nin kurucu değeri olarak kalmaya devam etmelidir. Türkiye ile gelecekteki bir üyelik için müzakereler yapıyoruz. Bu, ucu açık bir süreç. her halükarda, 50 yıl sonra Türkiye ve Avrupa arasındaki ilişkiler bugünkünden daha sıkı olacak” dedi.
“Önümüzdeki 50 yıllık süre içinde AB’nin İslâm ülkelerinin gelişimine, dinler arasında şiddetli bir çatışma yaşanmamasına olumlu katkı sağlayacağını umduğunu” ifade eden Merkel, “Hep beraber savunabileceğimiz ortak değerler bulunduğu net olarak ortaya konulmalıdır. Umudum, önümüzdeki 50 yıllık süreçte terörizmin yenilgiye uğratabilmemizdir. Çok çalışmamız gerekecek” diye konuştu.
Merkel, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin yıkılmasının ardından günümüz dünyasının yepyeni sorunlarla karşı karşıya bulunduğundan da bahsederek, şöyle konuştu:
“Komünizmin sona ermesiyle sorunlar bitmedi. Yepyeni sorunlarla karşı karşıyayız. Başkalarını öldürmek, devletlere baskı yapabilmek için ölmeye hazır insanlar var. Günümüzde küresel kurumlara gereksinimimiz var. Ben, uluslar arası düzeyde hareketin meşruiyeti açısından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin rolünü çok önemsiyorum. Avrupa da böyle yapmalı. Ben, Avrupa’nın, kendi yaşam biçimi; özgürlük, demokrasi, refah, hukuk devleti ve insan hakları için kararlı bir şekilde hareket etmeye hazır olmasını umuyorum.”
|