|
|
|
ABD'den geri adım |
ABD Savunma Bakanı Robert Gates, ABD’nin Irak’ta “uzun süreli bir dönem için” askeri varlık bulundurabileceğini belirterek, bu konuda ABD üsleri bulunan Güney Kore ve Almanya’yı örnek verdi.
Gates, Amerikan Senatosunda yaptığı konuşmada, ABD’nin Irak’ta daimi üsler bulundurma arzusu taşımadığını ve bu ülkedeki uzun dönemli askeri varlığın, şu andaki yaklaşık 140 bin kişiyi bulan güçten çok daha az olacağını söyledi.
ABD Savunma Bakanı Gates, Güney Kore ve Almanya ile, savaşa katıldıkları diğer yerlerde olduğu gibi, Irak’ta da uzun bir süre azaltılmış bir askeri varlık bulunabileceğini düşündüğünü anlattı. Gates, ABD Başkanı George Bush’un Irak’taki Amerikan askeri sayısını artırma planının buradaki şiddetin bastırılmasına yardımcı olsa bile, Irak askeri kuvvetlerinin istihbarat toplama, eğitim, iletişim, lojistik gibi konularda Amerikan ordusunun yardımına ihtiyacı olacağını belirtti. Gates, “Açıkça, Irak’ta daimi üs arzusunda değiliz” dedi. ABD, İkinci Dünya Savaşından bu yana Almanya’da, 1950-1953 Kore Savaşından bu yana da Güney Kore’de asker bulunduruyor.
RICE: KOMŞU ÜLKELERLE GÖRÜŞECEĞİZ
Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak’ın, ülkenin istikrara kavuşmasına yardımcı olmak üzere Nisan ayının ilk yarısında G-8 ülkeleri ve komşu ülkelerle üst düzey toplantı yapmayı planladığını açıkladı.
Rice, Amerikan Kongresinde yaptığı konuşmada, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin, Irak’ın komşularının olumlu desteğine ihtiyacı olduğuna inandığını, kendisinin ve ABD Başkanı George Bush’un da bunu kabul ettiğini, üstelik bu yaklaşımın Irak Çalışma Grubu’nun ana bulgularından biri olduğunu söyledi. Iraklıların ABD yönetiminin tam desteğinde yeni bir diplomatik girişim başlattığını belirten Rice, “Irak hükümeti, her iki bölgesel toplantıya katılması için Suriye ve İran’ı da davet etti. Bu hükümetlerin, bölgede barış ve istikrar için çalışmaya, Irak’la ilişkileri geliştirmeye yönelik bu fırsatı kaçırmayacaklarını ümit ediyoruz” dedi.
Rice, Mart ayı içinde Bağdat’ta alt düzey görüşmelerin ardından, toplantıların Nisan ayında bakanlar düzeyinde yapılacağını açıkladı.
|
/ WASHINGTON
01.03.2007
|
|
|
Rice: PKK saldırılardan sorumlu |
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ABD Senatosu’ndaki bir oturumda terör örgütü PKK’dan bahsederken, ‘’Türkiye ile Kürdistan arasındaki sınırda faaliyet gösteren PKK, Türkiye içlerine saldırılardan sorumlu’’ ifadesini kullandı.
Senato Tahsisler Komitesinde, Irak ve Afganistan’a yönelik ABD operasyonlarına ilişkin 2007 ek bütçesine ilişkin oturuma, Rice’ın yanı sıra ABD Savunma Bakanı Robert Gates ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace de katıldı. Cumhuriyetçi Parti Colorado Senatörü Wayne Allard’ın, ‘’Bazı haberlere göre Irak’taki Kürtler ve Türkler arasında bazı müzakereler oluyor. Bu konuyu açar mısınız?’’ yönündeki sorusunu yöneltmesi üzerine Rice, ‘’Evet Senatör. Bu, bizim terörist örgüt olarak listemize aldığımız PKK ile ilgili. Türkiye ile Kürdistan arasındaki sınırda faaliyet gösteren PKK, Türkiye içlerine saldırılardan sorumlu’’ dedi.
|
/ WASHINGTON
01.03.2007
|
|
|
İran’dan Türkiye’ye emsal uyarısı |
İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Siyaset Komisyonu üyesi Hamid Rıza Hacıbabai, ABD ve bazı Batılı ülkelerin İran’ı “haksız yere” nükleer teknolojiden mahrum etmek istediklerini ifade ederek, “Eğer İran nükleer teknolojiden mahrum edilirse yarın sıra Türkiye’ye gelebilir” dedi.
Aynı zamanda Hemedan milletvekili olan Hacıbabai, Türkiye-İran ilişkileri, terörle mücadele, Şii-Sünni ihtilafı, İran’ın nükleer programı ve muhtemel ABD saldırısı konularındaki soruları cevapladı.
Türkiye ve İran’ın, bölgede iki önemli Müslüman ülke olduğunu vurgulayan Hacıbabai, mevcut ilişkilerin iyi durumda olduğunu, ancak bunun iki ülkeyi de tatmin etmediğini söyledi.
Hacıbabai, ABD’nin Irak’ı işgalinden sonra yaşanan süreçte sıkça söz edilen Şii-Sünni ihtilafı konusunda da şunları söyledi: “ABD, 11 Eylül saldırılarından sonra Müslümanlara saldırma kararı aldı ama başarısız oldu ve yenilgiye uğradı. Müslümanlarla karşı karşıya gelmede başarılı olamayacağını anladı. Bu yüzden kendi Batılı yandaşlarıyla, Müslümanlar arasında, özellike Şii ve Sünniler arasında çatışma çıkarmaya çalışıyor. Bu bir komplo. Şii ve Sünniler yüzyıllarca birbirinin yanında barış içinde yaşadı. Ortada bazı küçük anlaşmazlıklar olabilir, ancak önemli olan birçok ortak noktaya sahip olmalarıdır. Şiiler ve Sünniler arasında anlaşmazlık çıkarma, kesinlikle ABD’nin işi. Müslüman ülkeler olarak bunların giderilmesi için birlikte hareket etmeliyiz.”
Hacıbabai, Batılı ülkelerle krize yol açan nükleer programa ilişkin de “Ülkenin milli çıkarlarının korunması gerektiğine inanıyoruz. Barışçıl amaçlı nükleer teknolojiyi de kendi kesin hakkımız olarak biliyoruz. Bütün gücümüzü bu hakkı korumak için kullanacağız” dedi.
|
/ TAHRAN
01.03.2007
|
|
|
Halid Meşal: İsrail’i tanımaya hazır değiliz |
Hamas siyasi lideri Halid Meşal İsrail’i tanımaya hazır olmadıklarını söyledi. Meşal, ABD’nin Filistin halkına yönelik ambargoya devam etmesi sadece Filistin’de değil, Arap dünyasında ve İslâm dünyasında Amerika’ya karşı nefreti artırıyor uyarısında bulundu.
Moskova’da temaslarda bulunan Meşal Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.
İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarından ayrılmadan Hamas’ın İsrail’i tanımayacağını kaydeden siyasi lider, “Birinci şartımız İsrail’in işgal ettiği topraklardan ayrılması ve Filistin halkına yaşattığı sıkıntılara son vermesidir. Eğer İsrail bunu yaparsa, Filistinliler de İsrail’i tanıyacaktır.” dedi. İsrail’in Filistinliler’in haklarını vermemesi ve saldırgan politikalara devam etmesi durumunda bölgede çatışmaların yeniden başlayabileceğini ifade eden Meşal, İsrail’in böyle bir çatışmada kesinlikle kaybedeceğini iddia etti. ABD’den Filistin halkına uygulanan yaptırımları sona erdirmesini de isteyen Meşal, “İsrail’in saldırgan politikalarının desteklenmesi bölgedeki krizi derinleştiriyor. Bölgede önü alınamayacak çatışmalar çıkabilir. ABD’yi politikalarını değiştirmeye davet ediyoruz” çağrısını yaptı. Hamas siyasi lideri ABD’nin Filistin halkına yönelik ambargoya devam etmesi sadece Filistin’de değil, Arap dünyasında ve İslâm dünyasında Amerika’ya karşı nefreti artırıyor uyarısında bulundu. Meşal esir alınan İsrailli asker onbaşı Gilad Shalit’i üst düzey filistinli yetkillerin serbest bırakılması karşılığında İsrailli yetkililere teslim edebileceklerini söyledi.
|
/ MOSKOVA
01.03.2007
|
|
|
‘Kürtler bağımsızlık ilân ederse Türkiye savaşır’ |
ABD Ulusal İstihbarat Direktörü emekli Oramiral Mike McConnell, kuzey Iraklı Kürtlerin bağımsız devlet kurmaya kalkması halinde Türkiye’nin savaşacağını söyledi.
McConnell, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nın “küresel tehditler” konulu oturumunda konuşma yaptı. Cumhuriyetçi senatör Lindsay Graham’in, “Türkiye, kuzey Irak’ta bağımsız Kürt devleti kurulmasını savaşa başvurmadan kenarda oturup seyreder mi?” diye sorması üzerine McConnell, “Bana göre hayır” cevabını verdi. McConnell, Irak’ta Sünni Arap azınlığının katliama maruz kalması durumunda Sünni Arap devletlerinin müdahale edeceğini de söyledi. Ulusal İstihbarat Direktörü McConnell, İran’ın Irak’taki nihai amacının da bir Şii yönetiminin ülkeye hükmetmesi olduğu görüşünü dile getirdi. McConnell, ABD’nin terör örgütü el Kaide’ye karşı kazandığı başarıda rol oynayan müttefik ülkeler arasında Türkiye’yi de saydı. Mike McConnell, “El Kaide’ye ve diğer teröristlere karşı şimdiye kadar elde ettiğimiz başarılarda ve yurt içinde ve yurt dışında saldırıların önlenmesinde,birçok yabancı hükümetin işbirliğinin kayda değer katkısı var. Bu ülkeler arasında Irak, İngiltere, Avustralya, Suudi Arabistan, Türkiye, Afganistan vePakistan yer alıyor” dedi.
|
/ WASHINGTON
01.03.2007
|
|
|
‘Iraklı aşırılar İran’da eğitiliyor’ |
Amerikan askeri istihbarat şefi General Michael Maples, aşırılık yanlısı Iraklıların, eylem düzenlemek için İran’da eğitim aldığına dair ellerinde kanıt bulunduğunu söyledi.
Senato’daki Silahlı Kuvvetler Komisyonu’nda konuşan Maples, bu Iraklıların İran’da, zırhlı araçları delip geçebilecek patlayıcıları kullanma eğitimi aldığını iddia etti. Ayrıntı vermeyen Maples, bu konuda Washington yönetiminin elinde delil bulunduğunu ifade etti. Maples, bu patlayıcıların kullanılması için verilen eğitime, Lübnan’daki Hizbullah örgütü militanlarının da katıldığını söyledi. Bu tür patlayıcılarla geçen yılın son 3 ayında düzenlenen saldırılarda, çok sayıda Amerikan askerinin öldüğü ya da yaralandığı belirtiliyor.
|
/ WASHINGTON
01.03.2007
|
|
|
İsrail 3 Filistinli öldürdü |
İsrail askerleri, Batı Şeria’nın Cenin şehrinde İslami Cihad mensubu 3 militanı öldürdü.
Filistin güvenlik kaynakları, İsrail özel timlerinin bir araca ateş açarak İslami Cihad’ın askeri kanadının önemli liderlerinden Eşref el Saadi (25), Muhammed Ebu Naasa (22) ve Alaa Breyki’yi öldürdüğünü bildirdi. İsrail ordu sözcüsü de, ordu, hudut polisi ve gizli servisin ortak operasyonunda 3 İslami Cihad militanının öldüğünü, bir İsrail askerinin de yaralandığını bildirdi. İsrail ordusuna ait 30 cipin de Cenin mülteci kampına girerek ev ev militan arandığı belirtildi.
|
/ CENİN
01.03.2007
|
|
|
‘Hocalı katliâmı soykırım’ |
Azerbaycan Milli Meclisi, gerçekleştirdiği olağanüstü oturumun ardından 15 yıl önce Ermenilerin Dağlık Karabağı işgali zamanında yapılan katliamın soykırım olduğunu kabul etti.
Azerbaycan parlamentosunun, oybirliği ile aldığı kararının yer aldığı bildiride de diğer ülkeler de söz konusu olayları soykırım olarak değerlendirmeye çağrıldı. Azerbaycan Milli Meclisinin onayladığı kararda söz konusu olaylarda fail olarak yer alanlar açıklanıyor ve adı geçenlerin şimdiki durumu ve Ermenistan’da hangi görevlerde çalıştıkları belirtiliyor. Bildiride 26 Şubat 1992’de Hocalıya saldıran ve katliamı gerçekleştiren 366. Askeri Birliğine şu an bölücü Dağlık Karabağ adlı işgalci devletin Savunma Bakanı Seyran Ohanyan, Yevgeni Nabokikh ve Valeri Çitçiyan komutanlık yaptığı ifade ediliyor.
|
/ BAKÜ
01.03.2007
|
|
|
Semerkand 2750 yaşında |
Özbekistan’ın tarihi şehri Semerkand’ın kuruluşunun 2750. yıldönümü bu yaz görkemli bir şekilde kutlanacak. Doğu-Batı hattındaki tarihi İpek Yol’u üzerinde bulunan önemli mekânlardan biri olan şehrin kuruluş yıl dönümü kutlamalarına hazırlık devam ediyor.
Bu yaz yapılacak kutlamalara başta UNESCO olmak üzere çok sayıda yabancı kuruluş katılacak.
Semerkand’ın bu coşkulu bayramının Özbekistan’ın 1 Eylül Bağımsızlık Bayramı’na yakın bir tarihte kutlanması planlanıyor.
UNESCO, 20 Ekim 2005’te yapılan 33. oturumunda Semerkand’ın 2750. yıl dönümü kutlamalarına dair bir karar kabul etmişti.
Başkent Taşkent’ten 354 km uzakta olan Semerkand ülkenin ikinci büyük şehri durumunda. 1897’de 55 bin kişinin yaşadığı şehrin bugünkü nüfusu 550 bin dolayında. 1868 yılında Türkistan’a bağlanan şehir, 14. ve 15. asırlarda bölgenin önde gelen iktisadi merkezlerden biriydi. Semerkand, bugün,Tarihi İpek Yolu üzerinde önemli bir konumunda bulunuyor.
|
/ TAŞKENT
01.03.2007
|
|
|
|