Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, uygunsuz ortamlarda sema yapılmasını olabildiğince engellemek için Konya’daki gösteri sayısını ayda birden 2’ye çıkardıklarını belirtti.
Belviranlı, semanın, Mevlânâ döneminden başlayarak, Mevlevilerin özel bir seremoni şeklinde, Allah’ın rızasını kazanmak için yaptıkları bir çeşit ibadet (zikir) olduğunu söyledi.
Bu sebeple, bugün gösteri şeklinde yapılsa bile semanın ruhunun korunmasının şart olduğunu anlatan Belviranlı, bu sebeple UNESCO’nun da semayı korunması gereken kültürel dünya mirasları listesine dahil ettiğini belirtti.
Böyle orijinal bir kültürel değerin bozulmadan gelecek kuşaklara aktarılabilmesinin büyük önem taşıdığını anlatan Belviranlı, şunları kaydetti:
‘’Topluluk olarak, yurt içi ve yurt dışı programlarımızın yanı sıra 2006 yılında Konya’daki Mevlânâ Kültür Merkezinde ayda bir kez ücretsiz sema gösterisi yapıyorduk. Bu yıl ise uygunsuz ortamlarda sema yapılmasını olabildiğince engellemek için Konya’daki gösteri sayımızı ayda birden 2’ye çıkardık. Bu teklifi Büyükşehir Belediyesine sunduk, onlar da kabul ettiler. Bizim sema programımızın olmadığı haftalarda belediye, kendi ekibiyle sema programı yaptığı için 2007 Mevlânâ yılında Konya’da sema sayısı haftada bire çıkmış oldu.’’
Belviranlı, topluluk olarak bu özel yılda Konya’da 23 sema programı gerçekleştirmiş olacaklarını, sema programlarının yoğunlaşmasının hem şehre gelen turist sayısını artıracağını hem de bu yıl içinde Konya’ya gelen hemen herkesin bu gösteriyi izleme fırsatı yakalayacağını sözlerine ekledi.
|